Nevjerovatni artefakti: ‘Aluminijumski klin Ajuda’

U blizini rumunskog grada Ajud 1974. godine građevinski radnici su napravili čudno otkriće: na dubini od 10 metara, u naslagama rijeke Mures, pronašli su tri mala objekta. Dva objekta su dokazani kao kosti dinosaurusa, a jedan od objekata je postao poznat kao legendarni “aluminijski klin Ajuda”.

Ovaj objekat je izazvao mnogo pometnje i rasprava do danas. Ali prije nego je došlo do otkrića, prošlo je nešto vremena, jer je objekat prvo ostavljen u skladište u Istorijskom muzeju Transilvanije i potpuno je nestao sljedećih 21 godinu. Tek 1995. godine ponovo je otkriven i Arheološki institut u Cluj-Napoci (Transilvanija) i laboratorij u Lausanneu (Švicarska) su uradili hemijsku analizu objekta. Rezultati ove studije su naučnike ostavili u čudu!

Aluminijski klin Ajuda ima oblik sjekire, težak je 2,3 kg, presvučen je oksidnim slojem (patina) i 89% je od aluminija. Legura objekta se sastoji od jedanaest komponenti: uključujući bakar (6,2%), silicij (2,84%), cink (1,81%) i olovo (0,41%). Oksidni sloj klina je čvrst kao i samo aluminijsko tijelo nakon što je stajao u prirodi više od milion godina u tlu.

Ovaj zaključak je zapravo izazvao pravu senzaciju, jer tek od 1825. godine ljudi posjeduju znanje i alate za proizvodnju aluminija. Pored toga, bilo je mnogo drugih zagonetki za istraživače: Ko je napravio aluminijski klin? Za šta se koristio? Da li su postojala inteligentna bića prije pojave ljudi? Ili se jednostavno radi samo o lažnjaku?

Godina nastanka, koja je proračunata nakon analize oksidnog sloja može se potvrditi preko pronađenih kostiju. Kosti su došle od tzv. Mastodona, vrste slona koja je izumrla prije više od milion godina. Originalna Beifund kost je za sada izgubljena.

Ovo traži odgovor na novo pitanje: Da li se radi o pokušaju nekoga da sakrije krivotvorenje? Zašto se fondovi ne ponude? Sasvim je sigurno da geološki sloj u kojem je objekat pronađen, pleistocena (historijsko doba na Zemlji) je potvrđen. Stoga, aluminijski klin bi mogao biti star bar 10.000 do 20.000 godina.

Izvor: strogopovjerljivo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti