Kanal u srcu Pariza je isušen po prvi put nakon 15 godina. Evo šta je sve pronađeno na dnu …

Vlasti Pariza moraju povremeno da prazne glavni gradski kanal zbog čišćenja. Kanal prvo zadobije izgled jedne bare, a kasnije počinje da izgleda kao jedan ogroman, blatnjavi rov u kome se mogu pronaći zaboravljeni dijelovi istorije.

kana

Ovo je poznati Kanal Sv. Martina. Veoma je popularan kod Parižana i posjetilaca zbog svojih prelijepih lučnih mostova i veoma modernog okolnog komšiluka. Inače kanal je izgrađen 1825. godine po naređenju nikog drugog do Napoleona Bonaparte, koji je želio da ojača snabdjevanje grada vodom. Kanal se obično zatvara svakih 15-ak godina na nekoliko mjeseci zbog čišćenja. Kod prošlog čišćenja, iz kanala je izvučeno oko 40 tona otpada u koji spada obično đubre (plastična i staklena ambalaža), izgubljeni predmeti, električni uređaji, motori ali i najmanje jedan automobil.

kana1

Kanal Sv. Martina je u samom srcu Pariza, u jednom od najekskluzivnijih dijelova ovog grada.

kana2

Dobio je na popularnosti i zbog noćnog života i tako privukao pažnju kako starijih, tako i mlađih turista.

kana3

Parižani inače krive taj skok u popularnosti za svo đubre koje se može naći u kanalu. Kada su posljednji put iscrpili svu vodu, pronašli su i ovaj skuter.

kana5

Radnici prilikom pražnjenja kanala crpe vodu iz pojasa dugog oko 6 km. Kada su prošli put čistili, pronašli su i razne bicikle, zlatnike, WC šolje, dvije bombe iz Prvog svjetskog rata, pa i jedan automobil.

kana7

Ovaj put su pronašli i jedan pištolj koji su naravno predali vlastima. Grad ovo čišćenje košta oko 9,5 miliona eura i biće bez vode oko 3 mjeseca. Možda četiri.

kana8

Prvo se izvadi toliko vode da radnici mogu da šetaju plićakom.

kana6

Pokrenuta je i veoma dobra medijska kampanja preko socijalnih mreža kako bi se probudila svijest o očuvanju životne sredine. Dijeljene su razne fotografije sa lica mjesta koje su prikazivale gomile i gomile đubreta u isušenom kanalu.

kana9

Naravno, predstavnici vlasti su na sve načine pokušavali da ukažu ljudima da kanal mora da se poštuje.

kana10

“Ako svi uložimo malo napora i budemo izbjegavali bacanje svega u vodu, možda ćemo biti u mogućnosti da plivamo u kanalu kroz par godina, kao što to rade i u brojnim drugim gradovima”, rekla je tridesetsedmogodišnja Célia Blauel, zamjenica gradonačelnice Pariza.

Izvor: zanimljivovesti.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti