Kako za samo 2 minuta smanjiti apetit i ne prejedati se

Nije tajna da se  ljudi sa prekomjernom težinom uglavnom – prejedaju.

vjezba2

Neki jedu kad su pod stresom, drugima je dosadno bez slatkiša ili grickalica dok sjede za računarom, treći ne mogu da gledaju film bez sendviča. U svakom slučaju stvara se loša navika, koja je praćena stalnim osjećajem gladi. Kako prestati misliti na hranu?

Evo kako umanjiti apetit za samo 2 minuta. Za to se ne morate ograničavati u jelu niti držati određenu dijetu.

Ova  jednostavna vježba drevne kineske gimnastike – Ći Gong, pomoći će vam da se riješite osjećaja gladi.

Kineski ćigong majstori tvrde, da ova tehnika 100% blokira osjećaj gladi. Vježbu treba da praktikuju svi oni koji se hrane neregularno, ili jedu previše i oni koji stalno žele nešto da pojedu.

Kako se izvodi:

Prije izvođenja vježbe popijte čašu (200 ml) tople vode.

Izaberite naslon za ruke – srednje visoku stolicu ili sto. Naslonite se laktovima na naslon stolice ili se naslonite dlanovima na stolicu, kako je prikazano na slici.

vjezba1

Visinu naslona izaberite tako da vam bude maksimalno udobno, a kičma savijena.

Duboko udahnite i istovremeno uvucite stomak koliko god možete. Zadržite dah 3-4 sekunde. Izdahnite i opustite stomačne mišiće. Ponovite 10 puta. Osjećaj gladi će nestati odmah ili nakon nekoliko minuta.

Da biste unosili manju količinu hrane za jedan obrok, radite ovu vježbu 10-15 minuta prije obroka. Na taj način osjećaj sitosti se javlja brže nego obično. Najbitnije, raditi ovu disajnu vežbu odmah čim vaša ruka potegne za nečim u frižideru.

U čemu je suština vježbe:

Za vrijeme izvođenja vježbe abdominalni mišići “premještaju” dio želučanog soka i osjećaj gladi nestaje. Vremenom, želja da se prezalogaji nestaje i počinjete da osjećate glad samo tada, kad  je organizmu zaista potrebna hrana.

Čim osjetite želju da pojedete nešto, znači da se u želucu pojavila manja količina želučanog soka. Popijte čašu tople vode i uradite disajnu vježbu 5-10 puta.

Koristite ovu tehniku da biste spriječili prejedanje u večernim satima.

Izvor: uspesnazena.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti