Onkolozi slučajno otkrili: Ova TRAVA može da ubije RAK za 48 sati?!

Grupa naučnika sa Univerziteta Windsor u Kanadi 2009. godine počela je da istražuje različite trave u svrhu liječenja raka.

maslacak

Sve je počelo kada je jedan onkolog primijetio zanimljivu vezu kod pacijenata oboljelih od kancera, a vezano za travu i korijen maslačka.

Tokom svog rada, doktorica Pamela Ovagee otkrila je nevjerovatna antikancerogena svojstva maslačka.

“Jedan onkolog koji je sarađivao sa nama otkrio nam je nevjerovatno poboljšanje kod pacijenta koji je svakodnevno pio čaj od korijena maslačka. Odmah smo počeli da istražujemo ovaj čaj da bismo vidjeli kako drugi pacijenti reaguju na njega, ali smo bili prilično skeptični”, ispričala je ona.

“Mislila sam na to da maslačak raste svuda, i da ako uopšte postoji nešto dobro u njemu, ljudi bi odavno otkrili”, prisjeća se Ovagee.

Počeli su sa istraživanjem i ispitivanjem djelovanja na pacijentima, i svi do jednog bili su šokirani!

“Od kako smo započeli ovaj projekat, uspjeli smo da izvučemo ekstrakt korijena maslačka i primjenimo ga na različite vrste ljudskog raka u laboratoriji. U laboratoriji smo posmatrali njegovu efikasnost protiv ćelija leukemije, raka debelog crijeva i pankreasa, kao i hronične mijelomonocitne leukemije.

Otkili smo da korijen maslačka veoma snažno djeluje na njih, bez oštećenja zdravih ćelija. Štaviše, studije su potvrdile efikasnost kod miševa kojima su presađene ljudske kancerogene ćelije“, objasnila je doktorica.

Ekstrakt korijena maslačka odobren je za testiranje na ljudima početkom 2015. godine, a sada je u prvoj fazi istraživanja u liječenju terminalne faze raka krvi, poput leukemije i limfoma.

Vođa cijelog projekta, doktor Siaram Pandi, hemičar i biohemičar sa istog univerziteta, takođe tvrdi da ekstrakt korijena maslačka ima veoma dobar potencijal da ubije ćelije raka, i to za svega 48 sati.

Kako ekstrakt funkcioniše?

Ekstrak maslačka i njegovog korijena uzrokuje apoptozu kancerogenih ćelija, odnosno njenu programiranu smrt, što je ustvari prirodan proces odstranjivanja ćelija iz tijela kada one organizmu nisu potrebne.

Doktor kategorično tvrdi i nudi lijek: Kad imate dovoljno ovog vitamina, ne možete da dobijete rak!

Drugim riječima, ekstrakt praktično izaziva “samoubistvo” ćelija raka, bez ikakvog efekta na zdrave ćelije, kao što je slučaj sa hemoterapijom.

Važno je napomenuti i da je za liječenje potrebna veća koncentracija ekstrakta nego što je trenutno dozvoljeno za upotrebu.

Iako je još u fazi istraživanja, naučnici tvrde da bi ekstrakt maslačka i njegovog korijena mogao da bude budućnost u liječenju raka.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti