Kako je MARŠALOV LJUBIMAC bokserske rukavice zamjenio puškomitraljezom! ARMIJA JE BILA LAKŠI TRENING

Prije 12 godina napustio nas je neponovljivi Mate Parlov, a anegdote iz njegovog života i karijere i dan danas privlače veliku pažnju javnosti.

Mate je bio olimpijski šampion i dvostruki prvak Evrope kada je skinuo rukavice i obukao vojničku uniformu.

Vojsku je služio u Skoplju. Položio je zakletvu, primio puškomitraljez i postao pravi vojnik.

“Svakom od nas je čast da služi u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. To su nas naučili i naši očevi. U sportskim salama prolivao sam znoj, imao sam naporne treninge i sada mi lakše pada obuka koja je za nekoga možda teška. Naučio sam da treniram svakodnevno – ujutru, popodne i uveče i sve ovo u vojsci mi dođe kao lakši trening”, rekao je Mate u jednom intervjuu koji je dao tokom služenja vojnog roka.

Tito ga je volio

Mate Parlov je bio omiljeni sportista Josipa Broza Tita.

Lično je naredio da može da boksuje u inostranstvu, kada su pojedini komunistički savezi počeli da se bune.

I Mate se divio Maršalu. U pomenutom intervjuu opisao je njihov prvi susret i istakao koliko mu je značilo što je imao priliku da upozna Tita.

“Možete da zamislite kako je to bilo. Kao što bi i svako drugi i ja sam bio ushićen. Veliki je to doživljaj. Slike sa tog prijema ostaće mi vječito u sjećanju. Bio je to najdraži momenat u mom životu. Bilo je to priznanje za sve što sam postigao u sportu”, rekao je Parlov.

Kako prvak svijeta može biti nacionalista?!

Hrvati su ga poslije rata veličali i prisvajali, a on je jednom legendarnom izjavo nokautirao se koji su govorili da je nacionalista.

“Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. nisu bili ni prvaci države, a često ni sami sebe nisu uspjeli da pobjede. Svijet se divio mojim rezultatima i svi su me svuda prihvatali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet i mogu biti samo kosmopolita. Tako ja gledam i na sport i na život”.

Popularni jugoslovenski bokser Ante Josipović jednom prilikom je otkrio da je Mate ostao dosljedan sebi do posljednjeg daha.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti