Kako da usporite vrijeme – nakon 30. godine

Nakon 30. godine, sve je manje važnih događaja koji “usporavaju vrijeme”

vrijeme

Nakon 30. godine, život, čini se, ubrzano teče. Obaveze na poslu i u kući se smjenjuju takvom brzinom da je već došla nova radna nedelja, a ne znamo ni kad se prošla završila, već čekamo novu godinu, a ne znamo ni šta smo uradili u prethodnoj. U nevjerici prihvatamo činjenicu da smo u novi milenijum ušli prije 18 godina, da se djeca “juče” rođena danas vjenčavaju i dobijaju potomstvo. Zašto život ide brže kako starimo?

Kratak odgovor bi glasio – život nam je dosadan. Nakon 30. godine, sve je manje važnih događaja koji “usporavaju vrijeme”. Prvi poljubac, ljetovanje bez roditelja, posao, ozbiljna veza, sve se to već dogodilo i u nekom trenutku počinje da se ponavlja. Kad se nešto desi prvi put, formiraju se trajnija sjećanja. Naučnici kažu da su sjećanja iz mladosti jača i zbog osjećaja identiteta koji se formira do 30. godine. Efektom novine objašnjava se i ono što nam se dešava na ljetovanju kada se prva dva dana “razvuku” i čini nam se da će odmor potrajati vječno, a onda ostatak začas “proleti”.

Jedini način na koji možemo da “usporimo” vrijeme jeste da imamo više iskustava i događaja u životu. Primjera radi, treba da promjenimo mjesto ljetovanja, jer ako svake godine idemo na isto, ne stvaramo nove uspomene, pa nam se čini da vrijeme leti. Isto važi i za ono što radimo u toku nedjelje, ako nam se život svede na rutinu, imaćemo utisak da su dani i sedmice iste.

Izvor: novosti.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti