Istina iza otkrića 12.000 godina starog podvodnog grada na obali Louisiane

Ostrva Chandeleur su lanac nenaseljenih barijernih ostrva koji se nalaze u Meksičkom zaljevu, 50 milja istočno od New Orleansa. Ovdje je arheolog amater došao do fascinantnog otkrića – 12.000 godina starog izgubljenog grada potopljenog u vodi.

Ogromno prostranstvo okeana krije mnoge tajne, a čak i danas više od 80% njegovih dubina je neistraženo. Tokom godina, podvodni arheolozi došli su do izvanrednih otkrića, pronalazeći drevne ruševine i praistorijske artefakte koji pružaju uvid u našu daleku prošlost. Među tim izvanrednim nalazima ističe se jedna činjenica: postojanje 12.000 godina starog podvodnog grada na obali Louisiane.
Dok su neki stručnjaci i dalje skeptični, intrigantne teorije koje je iznio arheolog amater George Gelé i dalje plijene maštu. Pa kakve tajne okružuju ovaj zagonetni podvodni grad? Je li ovo stvarno drevni grad izgubljen u vremenu?

Otkriće drevnog grada: Tvrdnje Georgea Geléa

George Gelé, penzionisani arhitekt i samoproglašeni arheolog amater, posvetio je gotovo 50 godina svog života proučavanju navodnog podvodnog grada u blizini ostrvlja Chandeleur. Njegova hipoteza sugeriše da je ovo potopljeni grad, koji on naziva “Crescentis”, i da je stariji od dobro poznatih drevnih civilizacija  poput  Inka, Maya i Asteka. Gelé je privukao pažnju i zbog svoje tvrdnje da grad ima piramidu, te zbog paralela koje je povukao s najpoznatijom Velikom piramidom u Gizi u Egiptu.

Pogled iz vazduha na ostrvlje Chandeleur, Louisiana

Tajanstveni granitni humci

Temelj Geléove teorije leži u otkriću granitnog kamenja od strane lokalnih ribara u blizini ostrvlja Chandeleur. Prisutnost granita u području gdje se prirodno ne pojavljuje postavlja pitanja o njegovom porijeklu. Ovo neobično četvrtasto kamenje, koje se povremeno pronalazi u ribarskim mrežama, potaknulo je nagađanja o njegovoj povezanosti s Geléovim podvodnim gradom. Izvještaji ribara o čudnom ponašanju kompasa i elektromagnetskoj energiji u blizini navodne piramide dodatno doprinose intrigama.

Dokazi: Procjena sonarskih slika i ruševina

Gelé je napravio podvodne sonarske slike za koje vjeruje da prikazuju vidljive ruševine velikih građevina, uključujući piramidu unutar navodnog drevnog grada. Međutim, neki su stručnjaci izrazili skepticizam, sugerišući da bi slike sonara mogle biti pogrešno protumačene geološke formacije ili prirodne tvorevine.

Alternativna objašnjenja

Dok Geléova teorija plijeni maštu, izneseno je nekoliko alternativnih objašnjenja koja osporavaju ideju o potopljenom gradu. Studija iz 1980-ih smatra je da bi granitno kamenje moglo poticati iz brodoloma odnosno da se radi o balastnom kamenju koje je odbacio neki španski ili francuski brod. Druga teorija sugeriše da je kamenje bačeno na to područje tokom pokušaja izgradnje vještačkog koraljnog grebena 1940-ih.

George Gelé drži granitne ostatke

Potreba za daljnjim istraživanjem

Uprkos Geléovoj predanosti i pažnji koju su njegove tvrdnje privukle, naučna zajednica i dalje je podijeljena oko postojanja 12.000 godina starog podvodnog grada. Mnogi stručnjaci tvrde da je potrebno sveobuhvatnije istraživanje, uključujući istraživanje dubina mora, analizu istorijskih zapisa i napredne tehnike snimanja, kako bi se pružili uvjerljivi dokazi i razotkrile misterije oko navodnog grada.

Profesor arheologije Rob Mann ističe važnost proučavanja istorijskih zapisa i novina kako bi se rasvijetlila svrha i porijeklo bačenog granitnog kamenja. Razumijevanje zašto je to kamenje doneseno na to područje moglo bi pružiti vrijedne tragove o njegovom značaju i opovrgnuti ili poduprijeti Geléove tvrdnje.

Balansiranje skepticizma i otvorenog uma

Iako je određeni skepticizam opravdan, bitno je pristupiti Geléovoj teoriji otvorenog uma. Prisutnost anomalnog granitnog kamenja i izvještaji o kvarovima kompasa i elektromagnetska energija ne mogu se odmah odbaciti. Naučno istraživanje i saradnja između stručnjaka iz različitih disciplina bit će od ključne važnosti otkrivajući istinu iza ove podvodne enigme.

Zaključak

12.000 godina star podvodni grad na obali Louisiane i dalje intrigira i fascinira ljude širom svijeta. Tvrdnje Georgea Geléa, potkrijepljene otkrićem granitnog kamenja i intrigantnim ponašanjem kompasa, sugerišu na postojanje drevne civilizacije koja je prethodila dobro poznatim drevnim kulturama. Međutim, naučna zajednica ostaje podijeljena, s alternativnim objašnjenjima koja predlažu svjetovnije porijeklo granitnog kamenja.

Da bi se otkrila istina, neophodna su daljnja istraživanja, istraživanja i analize. Samo kroz sveobuhvatan i interdisciplinarni pristup možemo se nadati da ćemo razotkriti misterije ovog drevnog podvodnog grada i steći dublje razumijevanje naše zajedničke ljudske istorije.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti