OBRAČUN KOD O.K. KORALA: Dvoboj koji je trajao samo 30 sekundi donio je Doc Hollidayu i Wyatt Earpu besmrtnu slavu, ali … šta se stvarno dogodilo?

U gradiću Tombstone u Arizoni 26. oktobra 1881. godine, dogodio se jedan od najpoznatijih obračuna u istoriji Divljeg zapada.

Ovdje su se sukobile dvije zaraćene strane oko prevlasti u gradiću Tombstone.

Jednu stranu činili su predstavnici zakona – braća Earp, Wyatt, Morgan i Virgil te Doc Holliday dok je drugu, onu neprijateljsku stranu činila grupa kauboja – braća Clanton i braća McLaury.

Revolveraški obračun se zapravo dogodio oko šest ulaza dalje od O.K. korala, (skrećeno od “Old Kindersley”), ograđenog mjesta za konje u tom gradiću, pa bi tačniji naziv bio obračun u blizini O.K. korala.

Pucnjava revolverima trajala je svega 30 sekundi, a ispaljeno je isto toliko metaka, oko 30.

Frank i Tom McLaury i Billy Clanton su ubijeni.

Morgan i Virgil Earp i Doc Holliday su ranjeni. Ike Clanton, vođa bande kauboja, zbog kojeg je i došlo do obračuna, pobjegao je nepovrijeđen još prije nego je pucnjava počela.

U svakom slučaju, ovaj obračun ostao je zabilježen kao jedan od mitskih događaja Divljeg zapada, ali to nije bio kraj krvave sage.

Ike Clanton je tužio Earpove i Hollidaya za ubistvo svoga brata i braće McLaury. Jedan od svjedoka bio je i šerif Johnny Behan. Earpove je branio advokat Thomas Fitch. Sudija je 30. novembra donio presudu kojom je oslobodio optužene zbog nedostatka dokaza.

Wyatt Earp i Doc Hollday ostali su na slobodi, ali je njihov ugled narušen. Prijatelji ubijenih “kauboja” spremali su osvetu. Virgil Erp je 28. decembra ranjen u zasjedi u ulici Alen. Pogođen je u rame i lijevu ruku. Ikeov šešir pronađen je na mjestu odakle je pucano.

Wyatt je ponudio Ikeu izmirenje, ali je ovaj odbio. Oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva jer su svjedoci potvrdili da se u vrijeme pucnjave nalazio u Charlestonu. Morgan Earp je 18. marta 1882. godine ubijen u salunu dok je igrao bilijar. Metak ga je pogodio u kičmu.

Drugi metak je promašio Wyatta. Morgan je umro nakon 40 minuta. Usljedila je osveta braće Earp i Doca Hollidaya. Potjera je tokom svog dvonedjeljnog jahanja ubila četvoricu ljudi: indijanca Charliea, Franka Stillwella, Curly Billa i Johnny Barnesa.

Nakon toga Earpovi napuštaju Arizonu i odlaze ka istoku, u Novi Meksiko, a potom u Kolorado.

Poslije svega ostalo je “zaboravljeno” nekoliko činjenica koje nisu našle mjesto u zvaničnoj filmskoj i ispričanoj verziji.

  1. Za zvaničnu verziju naziva mjesta obračuna “kriv” je film koji je snimljen 1957. godine pod nazivom “Pucnjava kod OK korala” / Gunfight at the O.K. Corral. Film je postao toliko popularaan da je uskoro i nametnuo ime cijelom događaju.
  2. Earpovi i Doc Holliday nisu uživali reputaciju “dobrih momaka”; iako su nosili policijske značke itekako su iza sebe imali problema sa zakonom.
  3. Lokalno stanovništvo više je simpatisalo “kauboje” nego braću Earp.
  4. Iako je tokom obračuna svu slavu pokupio Wyatt, vičniji pištolju bio je njegov brat Virgil, koji je iskustvo stekao u građanskom ratu.
  5. Obračun je bio samo mali dio dugotrajog neprijateljstva između Earpovih i kauboja koje je predvodio Ike Clanton.

Na filmu je to izgledalo potpuno drugačije!

Izvor: urbancube.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti