Jugoslovenska ratna mornarica: Podmornica P-821, klase “Heroj” (VIDEO)

Ova podmornica izgrađena je u razdoblju od 1968. do 1970. godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu, za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice.

20200725_101747

U svoje vrijeme važila je kao čudo tehnike i smatrana je jednom od najsuvremenijih podmornica toga tipa na Mediteranu. Danas je kao muzejski eksponat izložena u Tivtu, ispred zgrade u kojoj se nalazi Zbirka pomorskog nasljeđa. Vlasništvo je kompanije Adriatic Marinas d.o.o., odnosno marine Porto Montenegro. Podmornica P-821 Heroj nikad nije upotrijebljena u ratnim operacijama.

Na gornjoj fotografiji vidimo napadnu podmornicu P-821 klase “Heroj”, a kraj nje se nalazi diverzantska podmornica P-912, klase “Una”. Podmornica P-821 duga je 50,4 metra, široka 4,7, visoka 9,7 metara, a teška 706 tona. Heroj je pod vodom mogao razviti brzinu od 15,3 čvora, a na površini je plovio maksimalnom brzinom od deset čvorova.

Njezin površinski operativni radijus bio je 2.300, a podvodni – 170 nautičkih milja. Napadnu podmornicu P-821 opsluživalo je 28 članova posade. Diverzantska podmornica klase “Una”, pak, nazivana je i “džepnom podmornicom”. Opsluživalo ju je šest članova posade, a za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice bilo je izgrađeno šest ovakvih podmornica. Trup joj je dugačak 21 metar. Podijeljena je na pramčani i krmeni dio te izlaznu komoru. U gornjem dijelu predviđen je smještaj diverzanata, a tamo se nalaze i četiri kreveta za posadu. “Una” je mogla ponijeti do četiri tone tereta. Mogla je nositi četiri diverzantske ronilice R-1 ili 12 diverzantskih mina, takozvanih “priljepaka” ili četiri do šest takozvanih ležećih mina.

Ovo je upravljačko mjesto napadne podmornice P-821 klase Heroj. Hidraulični sustav za upravljanje smjerom i dubinskim kormilima izrađen je u tvornici hidrauličnih strojeva Prva petoletka iz Trstenika. Izgradnja napadnih podmornica klase “Heroj” nazvana je “projekt B-71”. Upravljanje ovom podmornicom dio je anegdote o nastanku njezinog imena.

U vrijeme dok se podmornica gradila, njezin projektant Žarko Feđa Alujević još nije znao kako će ona biti nazvana. A onda je, pri obilasku Brodogradilišta specijalnih objekata Split, zapovjednik Jugoslavenske ratne mornarice admiral Mate Jerković objavio: Nova podmornica zvat će se – Heroj! Prisutni su ostali u čudu, jer sve dotadašnje jugoslavenske podmornice dobile su ime po rijekama – “Sava”, “Sutjeska”, “Tara” i “Neretva”. Admiral Jerković tad se okrenuo prema glavnom projektantu, inženjeru Alujeviću, i rekao: “Sa Feđinom podmornicom samo heroji mogu upravljati.”.

Napadna podmornica P-821 Heroj  bila je naoružana s četiri torpedne cijevi promjera 533 milimetra. Prije ispaljivanja torpeda, cijevi su morale biti plavljene. U njih je, dakle, puštana voda. Ispaljivanje je nadgledao komandir torpednog dijela podmornice.

Torpedno računalo bilo je ruske proizvodnje. Prema svjedočanstvima podmorničara, “računalo je bilo vrlo komplicirano za opsluživanje i nije davalo adekvatne rezultate”. Domet torpeda ispaljenih s podmornice klase Heroj bio je 12 kilometara. Torpedo je pritom postizao brzinu od 40 čvorova.

Dubina zarona napadnih podmornica ove klase bila je 210 metara. Prema tvrdnji Dražena Jovanovića, koordinatora Zbirke pomorskog naslijeđa, podmornica Heroj pod vodom je mogla ostati punih 45 dana. Međutim, nikad nije zabilježeno da je jedna posada “Heroja” pod vodom provela više od deset dana “u komadu”.

Napadne podmornice ove klase gotovo u potpunosti su bile djelo jugoslavenske proizvodnje. Podmornica P-821 u aktivnoj službi bila je pune 23 godine, a za to vrijeme imala je 726 plovidbenih dana i 910 ronjenja. Ukupno je prešla 46.659 nautičkih milja. Drugim riječima, dva puta je oplovila zemaljsku kuglu. Iz mora je izvučena 1991. godine.

Feđa Alujević idejni je začetnik, glavni projektant i voditelj opsežnoga Programa razvoja dizelsko-električnih podmornica klase Heroj čime se, ističe se u arhivi Brodarskog instituta, “Jugoslavija svrstala u skupinu od svega desetak zemalja u svijetu koje su bile u stanju na temelju vlastitog razvoja graditi suvremene dizelsko-električne podmornice”. Ipak, kod sastavljanja motora vrijedila je stara narodna: Švabo je Švabo; podmornicu je pogonio Mercedesov motor.

Izvor: lupiga.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti