Jesu li paleontolozi napokon riješili “Darwinovu dilemu”?

Tokom kambrija, prvog razdoblja paleozoika, novi prostori plitkog mora omogućili su nagli razvoj beskičmenjaka.

Više od devet stotina novih vrsta naglo se pojavilo se tokom ovog geološkog perioda, što naučnici slikovito nazivaju “kambrijskom eksplozijom”. Donedavno, stručnjaci su znali vrlo malo o porijeklu faune koja je tada evoluirala, budući da su fosilni zapisi iz tog vremena, zbog propadanja mekog tkiva životinja, oskudni. Taj problem zbunjivao je i čuvenog prirodnjaka Charlesa Darwina, pa o njemu katkad govorimo kao o “Darwinovoj dilemi”.

Predvođeni paleontologinjom Rachel Wood, profesoricom sa Univerziteta u Edinburghu, naučnici vjeruju da su tu dilemu konačno riješili! Tokom terenskog rada u Namibiji, Wood i kolege otkopali su sjajno očuvane fosilizovane ostatke Namacalathus hermanastesa, stvorenja koje je živjelo prije više od 547 miliona godina. Pomoću X-zraka, naučnici su otkrili da je meko tkivo ove višećelijske životinjice ostalo gotovo netaknuto unutar pirita, koji ga je sačuvao za vječnost. Riječ je o mineralu zlatnožute boje, koji nastaje kristalizacijom magme, hidrotermalnim i pneumatskim procesima te kristalizacijom iz vodenih otopina.

“Dosad smo raspolagali samo sa skeletalnim ostacima vrste Namacalathus hermanastesa. Ovo je prvi put da smo imali priliku proučiti i njeno mekano tkivo, što nas je dovelo do uzbudljivih rezultata”, ispričala je voditeljica istraživanja Wood.

“To tkivo smo uporedili s onim životinja koje su se kasnije razvile, i otkrili da je Namacalathus hermanastesa predak organizama koji su evoluirali tokom kambrijske eksplozije, među kojima su npr. praistorijski crvi i glavonošci. Ovo otkriće otvara brojne nove puteve istraživanja, a uvjerena sam da će obogatiti i našu spoznaju o višim oblicima života”.

Stvorenje koje je dovelo do važnog pomaka u paleontologiji pripadalo je grupi organizama mekog tijela bez skeleta, poznatoj kao Ediacara biota. Nazvana je po brežuljcima Ediacara u južnoj Australiji, gdje su otisci ovakvih stvorenja u kamenu pronađeni 1946. godine. S vremenom su pronađeni u cijelom svijetu, osim na Antarktici, a najstariji od njih, otkopan prošle godine u Kanadi, živio je prije više od 600 miliona godina.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti