OVAKO SU IZGLEDALE PIRAMIDE KADA SU BILE IZGRAĐENE! Digitalna rekonstrukcija daje nam zadivljujući uvid u svu genijalnost graditelja

Egipatske piramide u Gizi svjedočanstvo su velike domišljatosti drevnog inženjerstva.

Tokom hiljada godina, piramide su se mijenjale, uglavnom zbog pljačke u njima pohranjenih bogatstava.

Prema tome, kako su onda izgledale piramide kada su bile izgrađene?

Kada su drevne egipatske piramide izvorno podignute, kako u Gizi tako i na drugim mjestima nisu imale pješčanu smeđu boju kao danas, nego su bile prekrivene slojem sjajne sedimentne stijene.

– Sve su piramide bile obložene finim belim krečnjakom – kaže egiptolog Mohamed Megahed s Karlovog univerziteta u Pragu.
Krečnjačka fasada davala je piramidama gladak i blistavo bijeli sloj.

Graditelji su upotrijebili oko 5,5 miliona tona krečnjaka samo tokom izgradnje Velike piramide u Gizi.

Velika (Khufuova ili Keopsova) piramida, nazvana po faraonu Khufuu, koji ju je izgradio tokom svoje vladavine (oko 2551. do 2528. pr.n.e.), najveća je i najstarija od svih postojećih piramida u Gizi.

Međutim, njeno kamenje kasnije je prenamijenjeno za druge građevinske radove pod egipatskim vladarima, kao što je bio slučaj s većinom fasada drevnih piramida.

– Postoje dokazi da se kamenje počelo vaditi još za vrijeme Tutankamonove vladavine (oko 1336. do 1327. pr.n.e.), i to se nastavilo sve do 12. vijeka nove ere – tvrdi egiptolog Mark Lehner.

Zemljotres iz 1303. godine takođe je olabavio dio kamenja.

Danas su piramide u Gizi još zadržale nešto od svog izvornog krečnjačkog “omota”, iako izgleda istrošenije nego u davna vremena. “Možete ga vidjeti na vrhu Kefrenove piramide u Gizi”, kaže Megahed.

Ta piramida ima ostatke kamenja oko vrha koji ostavljaju utisak da je drugi vrh zaglavljen na vrhu prvog.

–  U drevnom je Egiptu piramida takođe imala temelje od crvenog granita oko nižih nivoa – tvrdi egiptolog Miroslav Werner u svojoj knjizi “Piramide: Arheologija i istorija egipatskih kultnih spomenika” (2021).

Mikerinova piramida treća je i najmanja od tri glavne piramide u Gizi, a nazvana je po faraonu Menkauri ili Mikerinu koji je vladao oko 2490. do 2472. pr. n.e. I ona je imala temelje od crvenog granita oko svojih nižih slojeva.

– Danas nema ničega na vrhu piramida u Gizi, ali izvorno su bili postavljeni vrhovi, koji se nazivaju piramidioni, prekriveni elektrumom, tj. mješavinom zlata i srebra – zaključuje Megahed. Piramidioni su izgledali poput šiljatih dragulja na vrhovima piramida.

Australijsko osiguravajuće društvo Budget Direct napravilo je digitalnu rekonstrukciju mogućeg izvornog izgleda Keopsove piramide.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti