Japanac koji je preživio dvije atomske bombe i dočekao duboku starost

Japanac Tsutomu Yamaguchi umro je 4. januara 2010. i jedini čovjek koji je prema službenim dokumentima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki.

Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. avgusta 1945. u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je lično vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko tri kilometra od centra eksplozije. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je uposlenik kompanije Mitsubishi, svojevremeno najvećeg privatnog preduzeća u Japanu.

Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo prebivalište. Uprkos opekotinama, Yamaguchi se već 9. avgusta vratio na posao kada je na Nagasaki bačena nuklearna bomba. Ponovo je bio oko tri kilometra udaljen od centra eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen, piše povijest.hr.

Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do 94. godine života kada je umro od raka želudca u Nagaskiju.

Izvor: nedjelja.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti