Istorijske činjenice koje dižu obrve: Motorne pile su korištene pri porodu, Napoleon nije bio nizak …

Neko je na Redditu postavio pitanje: “Zbog kojih istorijskih činjenica ste pomislili da zapravo jako malo znate o svijetu” i tako započeo raspravu koja uključuje više od 11.000 komentara na ovoj platformi. U nastavku možete pronaći neke od najzanimljivijih odgovora korisnika.

Drevni Antarktik zapravo je bio prašuma

Kada pomislimo na Antarktik, odmah u glavi vidimo pingvine, tuljane i druge životinje koje su se prilagodile životu u tako oštrom, zaleđenom okruženju. Međutim, naučnici su tek nedavno stekli neočekivan uvid u to kako je život na tom kontinentu izgledao prije mnogo miliona godina.

Naime, u drevno doba, prije 250 miliona godina, Antarktik nije bio pod ledom, nego se radilo o bujnoj zemlji prepunoj šuma i rijeka. Tamo su tada živjele razne divlje životinje, uključujući reptile, a temperature su rijetko padale ispod nule. Jedan korisnik izdvojio je ovu istorijsku činjenicu.

“Palo mi je napamet da se Antarktik u potpunosti zaledio tek prije otprilike 34 miliona godina, uprkos tome što se odvojio od svog superkontinenta prije 180 miliona godina. To je uništilo moj osjećaj vremena i perspektive. Mi smo stvarno mrlje na ovom planetu”, napisao je.

Kako su piramide izgledale kada su bile sagrađene?

“Egipatske su piramide nekad bile prekrivene glatkim, bijelim vapnencem, sa zlatnom kapom na vrhu”, napisala je jedna osoba. Primjer za to je Keopsova ili Velika piramida u Gizi koja je grobnica faraona Keopsa.

Blokovi vapnenca i granita od kojih je sagrađena ova piramida i koji su vađeni iz kamenoloma na lijevoj obali Nila dopremani su čamcima niz rijeku. Bilo je potrebno godina i oko 500.000 plovidbi da se donese potrebna količina kamena.

Kleopatra je bila Grkinja, a ne Egipćanka?

Ovih dana ne prestaju reakcije na Kleopatru crnkinju u novoj Netflixovoj seriji, a Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za antikvitete, tvrdi da se radi o izmišljotini jer je ona, prema njegovim riječima, bila Grkinja, odnosno bjelkinja.

S njim se slažu i mnogi korisnici Reddita. “Nedavno sam saznao da je Kleopatra bila sjajna u diplomatiji i legendarni vođa te da je znala govoriti nekoliko jezika. Bila je vrlo cijenjena. Prilično kul”, komentarisao je jedan korisnik.

Motorne pile su izumljene zbog poroda

“Motorne pile su izumljene zbog poroda. Izgledalo je gore nego što možete zamisliti”, napisala je jedna korisnica. Da, dobro ste pročitali. Kada bi se porod zakomplikovao u neka prošla vremena, doktori bi oštrim nožem presjekli hrskavicu i ligamente zdjelice kako bi je proširili i omogućili prolazak djeteta kroz porođajni kanal.

Napoleon nije bio nizak

“Napoleon nije bio strašno nizak, bio je prosječne visine za svoje vrijeme. Ideja da je bio nizak nametnuta je najvjerovatnije zbog britanskog karikaturiste Jamesa Gillraya, koji ga je tako nacrtao”, opisala je jedna osoba.

Vjerojatno ste čuli za izraz Napoleonov kompleks. Riječ je o navodnom kompleksu od kojega pate jako niski ljudi, tačnije muškarci, koji nedostatak visine nadomještavaju agresivnim i nadobudnim ponašanjem. Prema istraživanjima istoričara, Napoleonova visina bila je oko 169 cm, što je približno prosječnoj visini za muškarce tog doba, krajem XVIII. i početkom XIX. vijeka.

Broj galaksija u svemiru

“Kada sam saznao da je NASA otkrila više od 100 milijardi galaksija … (Istraživanja sada sugerišu da u svemiru postoji više od dva biliona galaksija, op.a.) Cijeli Sunčev sistem je veličine običnog novčića u poređenju s galaksijom. Tako smo nevjerovatno maleni unutar svemira”, naveo je jedan reditovac.

Nikola Tesla je izumio radio

Korisnike Reddita iznenadilo je saznanje da je u stvari Nikola Tesla izumio radio, a ne Guglielmo Marconi. Marconi se predstavljao kao izumitelj radiotelegrafije kopiravši Tesline izume. Nakon dugotrajnog sudskog procesa američki sud proglasio je Marconija plagijatorom.

Njemačka je prije Hitlera bila progresivna

“Prije uspona Nacističke stranke Weimarska Republika bila je najprogresivnije društvo tog vremena, dom velikog pokreta za socijalnu pravdu, jednaka prava za žene, prava na pobačaj, bastion za homoseksualce i imala je cijelu biblioteku transrodnih istraživanja”, navela je jedna osoba.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti