Odakle potiče vjerovanje da dimnjačari donose sreću?

Odžačar iliti dimnjačar osoba je uglavnom obučena u crno ili tamno odijelo, još i garavog lica i ruku, ako je upravo završio posao. Ova činjenica ključna je u objašnjenju vjerovanja da nam odžačari donose sreću.

Po drevnom vjerovanju, osobe crne boje dolaze s drugog svijeta i time predstavljaju duhove naših predaka, a posjećuju nas u nama nepoznatom liku. Tako, kad vidimo odžačara, mi zapravo vjerujemo da nas je posjetio naš predak čiji nas duh štiti. Prije pojave odžačara ovo vjerovanje odnosilo se na ljude tamne puti, bilo da su oni iz Afrike, negdje iz arapskog svijeta ili možda romskog porijekla. Drugi dio vjerovanja govori o dugmetu sa odžačarevog kaputa koje valja protrljati. Ono simbolizuje točak sreće preko koga će sreća preći i na nas. Kada uhvatimo njegovo dugme, ostvariće nam se želja.

Priča da nam odžačari donose sreću ima temelje i u jednom istorijskom događaju. Neposredno pred osmansku opsadu Beča, 1529. godine, jedan odžačar je na krovovima grada radio svoj posao, kad je u daljini primijetio da se neprijateljska vojska približava. Na vrijeme je uspio da siđe na ulicu i gradske vlasti obavijesti o predstojećoj opasnosti. Tada su stanovnici ovog velikog grada dobili i potvrdu da odžačari stvarno donose sreću.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti