IMPRESIVNO: Buldožer iz mulja u Egiptu izvukao arheološku senzaciju staru TRI MILENIJUMA

Najnovije otkriće arheologa u Egiptu u blizini antičkih ruševina Heliopolisa nedaleko od Kaira jeste ogromna statua za koju smatraju da bi mogla da predstavlja faraona Ramzesa II, jednog od najpoznatijih egipatskih vladara.

ramses1

Kolos, čija glava je izvučena iz blata buldožerom, veličine je oko osam metara, a otkrio ju je tim sastavljen od arheologa iz Njemačke i Egipta.

ramsees2

Egiptolog Kaled Nabil Osman rekao je da je statua “impresivno otkriće”, kao i da su na lokalitetu pronađeni osim dijelova te statue, i dijelovi još jedne.
Prema njegovim riječima, oblast u kojoj je pronađena statua nedaleko od Kaira, puna je antikviteta koji su u njoj zakopani.
ramses3

– To je bilo glavno kulturno mjesto antičkog Egipta, a čak ga i Biblija pominje – rekao je on i dodao da je tužna vijest da će cijela ta oblast morati da bude očišćena.

Ramzes II vladao je Egiptom prije više od 3.000 godina i za vrijeme njegove vladavine napravljene su velike građevine, čije slike se mogu vidjeti na mnogim arheološkim lokalitetima širom zemlje.

ramses4

Jedna od statua koje predstavljaju Ramzesa II može se vidjeti u Luxoru, ali i u Abu Simbelu blizu Sudana. Egipat je bogat blagom iz antičkog perioda, a veliki broj tog blaga i dalje je zakopan pod zemljom, piše Independent.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti