LOPTA SE ZAKOTRLJALA I STALA: Dan kada su “vanzemaljci” prekinuli utakmicu u Firenci

Prije 60 godina jedna fudbalska utakmica je prekinuta kad su neidentifikovani leteći objekti primjećeni iznad stadiona u Firenci. Da li su to vanzemaljci stigli na Zemlju? Ako nisu, šta je to bilo?

florence2

Desilo se to 27. oktobra 1954. godine, jednog uobičajeno svježeg jesenjeg dana u Toskani. Moćni fudbalski klub Fiorentina igrao je protiv lokalnog rivala Pistoiesea.

Utakmicu je gledalo 10.000 navijača na betonskim tribinama Stadiona Artemio Franchi. Ali neposredno poslije poluvremena, stadion je sablasno ućutao – a potom je iz mase potekla graja.

Gledaoci više nisu pratili utakmicu, već su gledali ka nebu, upirući prstima. Igrači su prekinuli igru, lopta se zakotrljala i stala.

Jedan od fudbalera na terenu bio je Ardico Magnini – on je bio neka vrsta klupske legende i igrao je za Italiju na Svjetskom prvenstvu 1954. godine.

“Sjećam se svega, od A do Ž”, kaže on. “Bilo je to nešto što je ličilo na jaje i kretalo se veoma, veoma, veoma sporo.”

Svi su gledali gore, a sa neba je padalo i nešto poput konfeta – srebrnih konfeta.

“Bili smo zapanjeni, nikad nismo vidjeli ništa slično. Bili smo apsolutno šokirani.”

Igra je zaustavljena zato što su gledaoci vidjeli nešto na nebu, stoji u sudijskom izvještaju poslije utakmice.

U masi je bio i Gigi Boni, doživotni navijač Fiorentine.

“Jasno se sjećam kako sam ugledao taj nevjerovatan prizor”, kaže on. Njegov opis objekata na nebu blago se razlikuje od Maninijevog.

“Kretali su se veoma brzo, a zatim su samo stali. Sve je trajalo nekoliko minuta. Najradije bih ih opisao kao kubanske cigare. Podsjetili su me na kubanske cigare, tako su mi izgledali.”

Boni je godinama iznova proživljavao taj dan u glavi. “Mislim da su to bili vanzemaljci. Vjerujem u to i nema drugog objašnjenja koje mi pada na pamet.”

Drugi igrač, Romulo Tulli, i dalje živahan u sedamdesetim, slaže se sa tom ocjenom.

“Tih godina svako je pričao o vanzemaljcima, svako je pričao o NLO-ovima, a mi smo to doživjeli, mi smo ih vidjeli, vidjeli smo ih direktno, za stvarno.”

Incident na stadionu ne može prosto da se protumači kao masovna histerija – NLO-ovi su toga dana primjećeni i u brojnim drugim gradovima širom Toscane i u danima koji su uslijedili.

Prema nekim iskazima svjedoka, zrak bijelog svjetla viđen je na nebu kako dopire iz Prata, sjevernog dijela Firence.

Još jedan čovjek koji je jedva dočekao priliku da govori o tom danu je Roberto Pinotti, predsjednik italijanskog Nacionalnog NLO centra.

On je napisao pregršt knjiga o NLO-ovima a njegov dom u centru Firence prepun je raznih suvenira o vanzemaljcima, plakata starih italijanskih filmova B produkcije, uramljenih novinskih članaka i crno-bijelih fotografija mutnih letećih tanjira.

“Igrači i publika bili su zapanjeni kad su videli te objekte iznad stadiona”, kaže Pinoti.

“Činjenica je da istovremeno kad su viđeni NLO-ovi nad Firencom, sa neba je padala čudna, ljepljiva supstanca. Na engleskom to zovemo ‘anđeoska kosa'”, kaže Pinotti.

“Jedini problem je što ona poslije kratkog perioda nestane. Kao desetogodišnji dječak ja sam lično prisustvovao tom fenomenu. Sjećam se, u po bijela dana, kako sam vidio krovove kuća u Firenci prekrivene tom bijelom supstancom nekih sat vremena i nakon toga, baš kao snijeg, ona se prosto istopila. Niko ne zna kakve veze ta neobična supstanca ima sa NLO-ovima.”

Šezdeset godina kasnije, šanse da se utvrdi pravi uzrok incidenta veoma su male.

I to onda i dalje ostaje misterija. Bez obzira šta kažu naučnici, oni koji su bili prisutni ubijeđeni su da to što su vidjeli ne liči ni na šta zemaljsko.

Izvor: bbc.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti