FONTANA MLADOSTI: Da li je Ponce de León zaista pronašao ovo skriveno drevno mjesto?

Ponce de León je bio jedan od prvih Evropljana koji su kročili na tlo današnjih Sjedinjenih Američkih Država. On je predvodio ekspediciju na prostoru današnje Floride, kojoj je i dao ime.

Ponce de León je otkrio i Bahamski kanal i kolonizovao Portoriko.

Ipak, ponajviše je ostao upamćen zbog svoje legendarne potrage za fontanom mladosti, magičnom izvoru vode koji preokreće proces starenja i liječi bolesti.

Ova misija je bacila u sjenku sva druga njegova dostignuća, mada ima i onih koji tvrde da on nikad nije ni tražio fontanu mladosti.

Iako nema zvaničnih zapisa, vjeruje se da je Juan Ponce de León rođen 1460. godine u sirotoj, ali plemićkoj porodici u Santervas de Campos u provinciji Valladolid u Španiji.

Prema nekim drugim izvorima, on je rođen 1474. godine. León je već kao dječak služio na dvoru Aragona, prvo kao paž, a zatim i kao vojnik, učestvujući u španskim kampanjama protiv emirata Granade.

Kada je rat okončan, njegove usluge više nisu bile neophodne, te je pokušao da dođe do slave prekomorskim ekspedicijama.

Ponce de León je započeo svoju karijeru kao istraživač u grupi druge Kolumbove ekspedicije u Novom svijetu 1493. godine.

On je zatim nastanio ostrvo u Karibima poznato kao Hispaniola (današnja Dominikanska republika), gdje je postavljen za vojnog komandanta, a kasnije i guvernera istočne provincije ostrva (pošto je uspješno suzbio ustanak domorodaca).

Za vrijeme njegovog upravljanja mogle su se čuti glasine da na obližnjem ostrvu San Juan Batista ima puno zlata. Stoga je 1508. godine dobio dozvolu od španskog kralja da istraži ostrvo.

Kao rezultat ove ekspedicije, uspostavljeno je špansko naselje Puerto Rico, a Ponce de León je postavljen za guvernera ostrva.

On, naravno, nije bio jedini konkvistador i bilo je mnogo onih koji su planirali da mu ‘podmetnu nogu’. Tako je on 1511. godine, dvije godine nakon što je postao guverner, bio primoran da preda svoj položaj Diegu Kolumbu, sinu Kristofera Kolumba.

Fontana mladoti, slika Lucasa Cranacha Starijeg iz 1546. godine. Wikimedia Commons

Kao kompenzaciju, španski kralj mu je ponudio potragu za mitskom teritorijom Bimini pod uslovom da León može da isfinansira ekspediciju i da je nađe.

Njegova potraga za Biminijem je poslije povezana sa potragom za fontanom mladosti. Ipak, neki stručnjaci vjeruju da je on zaista tražio tu mitsku fontanu.

Zapravo, politika se umiješala u čitavu priču.

Nakon Leónove smrti, španski hroničar po imenu Gonzalo Fernandes de Oviedo Valdes, tražio je način da diskredituje konkvistadora (Oviedo je inače bio na strani Leonovog rivala, Diega Kolumba).

Hroničar je opisao Leóna kao egocentričnog i lakovjernog čovjeka koji je povjerovao u priču domorodaca o postojanju fontane mladosti i koji ju je uzaludno tražio.

Tragajući za Biminijem, Leónova ekspedicija je 1513. godine urodila plodom pošto je otkrivena istočna obala Floride. On je nazvao oblast Florida pošto su stigli tamo za vrijeme Uskrsa (na španskom Pascua Florida).

On je godinu dana kasnije dobio dozvolu da kolonizuje region, ali se vratio na Floridu tek 1521. godine. Tada je konkvistador ranjen strijelom u butinu, a umro je od te rane par meseci kasnije.

Na kraju, je li Ponce de León zapravo otkrio ovaj mitski izvor vječne mladosti na američkom tlu?

Priča o njegovoj potrazi i dalje je obavijena mistikom, primamljiva je kao zagonetka koja je zaokupila maštu istoričara, pripovjedača i pustolova. Iako naučni napredak nastavlja mijenjati naše shvatanje života i dugovječnosti, fontana mladosti nastavlja simbolizovati našu zajedničku čežnju za besmrtnošću.

Ponce de León je na neki način i ostvario besmrtnost.

Za početak, danas je upamćen kao čovjek koji je otkrio Puerto Rico i Floridu. Iako su ljudi poput Ovieda pokušali da diskredituju Leonova dostignuća, on će ostati upamćen kao čovjek koji je pokušao da pronađe fontanu mladosti, a ne po negativnim kritikama koje su mu hroničari uputili.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti