Duga istorija Empire State Buildinga: Nekad najviša zgrada na svijetu ‘preživjela’ je i sudar sa bombarderom B-25

Jedan od najprepoznatljivijih simbola New Yorka definitivno je Empire State Building, veličanstveni neboder u art déco stilu koji vizuru grada krasi duže od devedeset godina. Donosimo zanimljivosti o zgradi koja je dugo držala rekord najviše na svijetu!

1. Neboder čelične konstrukcije njujorškim horizontom je počeo dominirati davne 1931. godine. Gradilo ga je čak tri i pol hiljade radnika, tempom koji bismo mogli opisati kao furiozan: sedmično su zidali četiri sprata, a kompletan posao bio je dovršen za četristo pedeset dana.

2. Kolos od 443.2 metra, s temeljima na dubini od 16.7 metara, opservatorijima na 82. i 102. spratu te vrhom koji je bio zamišljen kao mjesto gdje će se “parkirati” cepelini, zauzima površinu od 7.240 kvadratnih metara te, kao takav, ima vlastiti – poštanski broj!

3. Dana 28. jula 1945. godine, američki bombarder B-25 Mitchell se, zalutavši u magli, zaletio u Empire State Building. Poginulo je četrnaestero ljudi, a šteta je procijenjena na tadašnjih milion dolara. Zanimljivo je da udar nije narušio stabilnost zgrade. Desetak tona težak avion, čiji pilot je bio među poginulima, toga je dana bio na rutinskom letu prevoženja vojnog osoblja. Jedna druga osoba se, međutim, pravim čudom spasila. U trenutku udara, lift – koji se nalazilo na 70. spratu – počeo je propadati u bezdan, zajedno sa ženom koja se nalazila zarobljena u njemu. Nevjerovatnom srećom, dotična dama izvukla se bez težih ozljeda!

4. Neboder je uvršten na popis svjetskih čuda industrijskog doba i savremene arhitekture, uz Panamski kanal, Sydneysku operu, Međunarodnu svemirsku stanicu i druge velebne građevine.

5. Legendarni Andy Warhol (1928. – 1987.), otac pop-arta, privukao je mnogo pažnje svojim eksperimentalnim filmovima. U “Spavanju”, publika je punih osam sati, koliko traje uradak, mogla gledati kako glumac John Giorno – spava. “Empire” je bio podjednako dug i “zanimljiv”: prikazivao je zgradu Empire State Building u razmaku od podneva do sumraka.

6. Za stvaranje Empire State Buildinga zaslužan je Al Smith (1873. – 1944.), guverner New Yorka. Bio je, naime, predsjedavajući kompanije koja ga je gradila na Manhattanu. Navodno je zbog njegovog irskog utjecaja gradnja započela upravo na dan sv. Patrika. Vrpcu su pri otvaranju zgrade prerezali Smithovi unuci.

7. Titulu najviše zgrade svijeta držao je do 1971. godine, kad ga je “prešišao” Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti