“Oživjela” 500 godina stara letjelica sa Da Vincijevog crteža (VIDEO)

Tim inžinjera sa Univerziteta Maryland bio je toliko inspirisan dizajnom Leonarda da Vincija za helikopter da su iskoristili njegove 500 godina stare skice da razviju funkcionalni dron.

Italijanski genije i renesansna ikona Leonardo da Vinci je 1483. godine napravio jedan od najranijih crteža letjelice sa rotorom koju pokreće “vazdušni šaraf” ili “vazdušni žiroskop”. Italijan je bio slikar, inžinjer i naučnik, između ostalog. Mona Lisa i Tajna večera su među njegovim remek-djelima.

Tim inžinjera radi na pomenutoj letjelici od 2019. godine, a član tima Austin Prete prijavio je njihovu prvu verziju, nazvanu “Elico”, 2020. godine. Sasvim slučajno je to bilo na 500. godišnjicu Da Vincijeve smrti, a tim je osvojio prvu nagradu za svoj dizajn.

Međutim, nezadovoljan radom, Prete je proveo još oko 15 mjeseci na razvoju “Crimson Spin”, kvadrokoptera koji sadrži više aspekata Leonardovog originalnog dizajna.

“Crimson Spin” je mali bespilotni kvadrokopter sa krilima inspirisanim Leonardovim dizajnom “vazdušnog šarafa”. Koristio je Arhimedov šaraf da izbaci vazduh i obezbijedi let.

“Dron ima četiri plastična krila u obliku vadičepa, ali umjesto da ih neko ručno okreće (ili pumpa) kao što je Leonardo predložio, ova krila se napajaju baterijama i električnim motorima”, objavio je vodeći sajt za tehnološke vijesti CNET.

Tim je takođe uveo nekoliko promjjena u dron, na primjer u brzinu propelera, da bi se naginjao u jednom ili drugom smeru.

“Bio sam apsolutno iznenađen, uspjelo je”, rekao je Prete, a prenio CNET.

Iako je dron koji je napravio Prete prilično mali, mogao bi da bude povećan na veličinu sposobnu da nosi ljudska bića, rekao je Pret predstavljajući svoje rezultate i prvi snimak letenja aviona na konferenciji “Transformative vertical flight 2022” u San Joseu, Kaliforniji.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti