ELON MUSK BEZ PARDONA: “Civilizacija izgleda jako klimavo, nadam se da ćemo sasmoodrživi grad na Marsu uspostaviti prije početka NUKLEARNOG ARMAGEDONA NA ZEMLJI

Osnivač kompanije Space X Elon Musk otkrio je planove za stvaranje grada na Marsu, koji će moći da bude potpuno samoodrživ i čiji opstanak neće zavisiti od Zemlje.

Govoreći na godišnjoj konferenciji “Mars Society“, osnivač i izvršni direktor kompanije Space X je rekao da su projekti za razvoj naselja na Marsu već u toku, ali da bi trebalo da budu završeni prije nego što se dogodi neka kataklizma na Zemlji.

“Civilizacija baš i ne izgleda čvrsto, štaviše, trenutno izgleda klimavo. Naš cilj je da stvorimo samoodrživi grad na Marsu. Ne bazu, već cijeli grad. ‘Test kiseline’ ima za cilj da utvrdi da li će Mars izumrijeti ako ljudi prestanu da dolaze sa Zemlje. Ako je to slučaj, ne bi bila dobra vijest”, rekao je Musk.

Rekao je da bi takav scenario mogao da se desi iz više razloga – na primjer, ako kometa pogodi Zemlju, neki vulkan eruptira ili, čak, ako se desi “nuklearni Armagedon na našoj planeti”.

“Zaista bi sve moglo da se svede na to da li ćemo stvoriti samoodrživi grad na Marsu prije ili poslije Trećeg svjetskog rata. Mislim da je vjerovatnoća da ćemo ga napraviti poslije Trećeg svjetskog rata, mada je nada da ga neće biti, sasvim mala. Trebalo bi da ga napravimo prije bilo kog potencijalnog rata”, naglasio je.

Dodao je i da se radi o smanjenju egzistencijalnog rizika za civilizaciju, a zatim i o “uzbudljivoj budućnosti”, u kojoj se ljudska rasa bavi svemirom.

Do grada na Marsu za 20 godina sa 1.000 brodova

Svojevremeno je Musk objavio da će mu biti potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu, što je njegova dugoročna vizija.

On se osvrnuo i na kratkoročne potencijale za svemirske brodove, koji će biti dizajnirani za ponovno korištenje, a u idealnom slučaju moći će da lete do tri puta dnevno.

To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu, pa će tako moći da se lansira više od 10 miliona tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.

Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinjak raketa Falcon podrazumijevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla.

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, tamo mora prvo da se stigne sa posadom.

Između postoji još jedan korak, a to je slijetanje astronauta na Mjesec.

NASA je postavila 2024. godinu kao svoj cilj, a Space X se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za slijetanje.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti