MALO POZNATE STVARI: Ne baš autentične istorijske fotografije

Iz političkih, marketinških ili prosto estetskih razloga, mnoge čuvene stare fotografije su izmijenjene odmah nakon fotografisanja ili neznatno kasnije. Otkrivamo vam vješte i one manje sofisticirane izmjene na poznatim fotografijama za koje se vjerovalo da su autentična svjedočanstva istorije.

Na jednoj od najpoznatijih fotografija američkog predsjednika Abrahama Lincolna, Lincolnovo je samo lice. Cijeli set pripada fotografiji manje poznatog južnjačkog političara John C. Calhouna, na čije je tijelo montirana Lincolnova glava. Smatra se da je ova montaža nastala nakon Lincolnove tragične smrti, kada je porasla potreba za njegovim fotografijama u zvaničnim i herojskim pozama, koje nažalost nije napravio za života.

Čuvena fotografija generala Granta ispred svojih trupa u City Pointu u Virginiji tokom Američkog građanskog rata je, kako je pokazala analiza koju je sprovela Kongresna biblioteka, napravljena od tri fotografije. Glava je sa Grantovog portreta, konj i tijelo pripadaju general-majoru Alexanderu Cooku, a pozadina fotografije je snimak zarobljenika Konfederacije, snimljena u bici kod Fisherovog brda u Virginiji.

Brojni svjetski lideri su sa svojih fotografija brisali nekadašnje saradnike i prijatelje kada bi pali u nemilost. Jedan od najpoznatijih “fotoshopera” u istoriji je bio Staljin. Kako su gubili Staljinovu naklonost, tako su bivši saborci gubili i svoj foto-identitet.

Na ovoj fotografiji, izmijenjenoj 1936. godine, vidimo kako nestaje Po Ku, jedan od najistaknutijih lidera Komunističke partije Kine, intelektualac i prevodilac, koji je kao nekadašnji ruski student pao u nemilost Mao Ce-tunga tokom njihovog ideološkog razmimoilaženja za vrijeme afere “studenti povratnici”.

Iako nije sasvim jasno zašto je i kada Goebbels pao u nemilost obožavanog vođe, na fotografiji iz 1937. godine vidimo da je ministar propagande u nacističkoj Njemačkoj, jedan od Hitlerovih najodanijih saradnika, uklonjen sa zajedničke fotografije.

Sa fotografije koja bilježi susret kanadskog premijera Williama Lyona Mackenziea sa kraljicom Elizabethom i kraljem Georgeom VI, za potrebe predizborne kampanje kralj je izbrisan. Kralj George svakako nije počinio ništa čime bi zaslužio brisanje, već je Mackenzie jednostavno smatrao da mu fotografija na kojoj je sam sa najmoćnijom damom Evrope daje više kredibiliteta i kao takva predstavlja bolji marketinški potencijal.

Motiv za korigovanje ove fotografije je više nego jasan. Scena na konju sa mačem u vazduhu djeluje mnogo moćnije ukoliko konja ne pridržava dreser, pa je Benito Mussolini odlučio da izbriše ovaj kompromitujući detalj.

Urednik ruskog magazina Ogoniok je 1945. godine izbrisao sat sa ruke vojnika koji diže rusku zastavu na krov zgrade Reichstaga, njemačkog državnog parlamenta. Na prvi pogled, nepotrebna dorada fotografije. Međutim, pažljiviji pogled na ruke vojnika na originalnoj fotografiji otkriva da na obje ima sat. Istoričari smatraju da je magazin pokušao da sakrije sramno svjedočenje koje je nosila ova inače herojska fotografija, činjenicu da su ruski vojnici bili bogato okićeni plijenom otetim u pljačkama tokom osvajanja.

Ruski tim kosmonauta, koji je 12. aprila 1961. godine predvođen Jurijem Gagarinom prvi obletio orbitu Zemlje, originalno je imao 20 članova. Jedan od njih, Grigorij Neljubov, iz tima je udaljen 1963. godine zbog, kako je glasilo zvanično obavještenje – pijanstva i nedoličnog ponašanja. Iako i danas mnogi smatraju da je Neljubov otjeran zbog političke nepodobnosti, njegov lik je izbrisan sa slavne fotografije “Soči” koja je zabeležila tim najboljih sovjetskih kosmonauta.

Izvor: medias.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti