Dosije X: Je li i ex Jugoslavija imala svoj Roswell ili je to tek trik

Da li je sve zataškano? 
Hirurzi i oficiri radili su obdukciju nad tijelom koje su našli u Sloveniji

Je li Jugoslavija imala svoj dosije X? Odgovor na to pitanje pokušavaju dati mnogi nakon što su  u srpskim i slovenskim medijima objavljene crno-bijele fotografije na kojima se vidi kako trojica doktora rade obdukciju izgorjelog tijela koje po svojoj prepoznatljivoj fizionomiji najviše liči na vanzemaljca.

Nema dokumentacije

Fotografije su navodno snimljene u novembru 1966. godine u Beogradu na patološkom odjelu Vojno-medicinske akademije, gdje je u strogoj tajnosti izvršena obdukcija toga skoro ugljenisanog tijela vanzemaljca. Na slikama koje su objavljene vide se trojica doktora s tijelom na kojem su radili obdukciju.

Po informacijama koje su objavljene u novinama, na fotografijama su hirurg Andrej Zobol te dvojica patologa – Nikola Julić i Zoran Frederić. S njima su, navodno, u prostoriji gdje je izvršena obdukcija bila još trojica visokih zvaničnika vojske i ondašnje Vlade Jugoslavije.

Sudeći po slikama, patolozi su detaljno obavili svoj posao, utvrdili od čega je nastala smrt i saznali je li riječ o pravom čovjeku koji je stradao u avionskoj nesreći ili o vanzemaljcu koji je stradao u svom NLO-u.

A priča dalje kaže da je NLO u novembru 1966. godine pokraj sela Otočeca ob Krki nedaleko od Novog Mesta u Sloveniji udario u zemlju, razbio se i zapalio zajedno s posadom vanzemaljaca. Navodno su neki u početku mislili da se srušio jedan od aviona JNA i da je u njemu stradao jugoslovenski pilot, a čudan oblik letjelice “objašnjen” je specijalnom tajnom akcijom jugoslavenske vojske koja je isprobavala svoje tajno oružje. Mediji koji su objavili priču tvrde da se to zaista dogodilo u novembru 1966. godine, a neki ufolozi na svojim specijaliziranim portalima tvrde opet da se to dogodilo deset godina kasnije, takođe u novembru, ali 1976. godine.

Bez obzira na to kada se sve dogodilo, obavještajne službe bivše JNA odmah su stavile sve pod nadzor i priča o srušenom vanzemaljcu u Sloveniji nije procurila u javnost. Čak neki ufolozi tvrde da su imena doktora i patologa takođe promijenjena kako se ne bi otkrila tajna koju je tadašnje jugoslovensko vodstvo na čelu s Josipom Brozom Titom sačuvalo i od sovjetskih i američkih obavještajnih službi.

Slike obdukcije izgorjelog tijela vanzemaljca počele su internetom kružiti još prije 11 godina, a objavio ih je rođak jednog od trojice doktora i patologa koji su izvršili obdukciju. Međutim, i ta je činjenica još nerazjašnjena jer se nigdje ne spominje ime onoga ko je objavio fotografije na internetu. Navodno živi negdje u Sloveniji.

Gdje, niko ne zna. Novinari srpskog “Kurira” odgovor na pitanje je li prije 50 godina izvršena obdukcija tijela vanzemaljca koji je stradao pri padu NLO-a u Sloveniji, pokušali su doznati od izvora iz VMA u Beogradu. Taj vrlo obaviješteni izvor rekao im je da oni imaju dokumentaciju uredno složenu od 1946. godine i da se dokumentacija o obdukciji tijela vanzemaljca ne nalazi u njihovoj arhivi.

Novinari “Slovenskih novica” istog trenutka uputili su se na mjesto događaja pokušavajući naći nekog od svjedoka iz toga vremena. Međutim, ni najstariji stanovnici Otočca kod Novog Mesta ne sjećaju se da se sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka u njihovu mjestu dogodila takva nesreća NLO-a.

Prijavio komšija

Ufolozi koji su se bavili tim slučajem i koji na svojim portalima ipak napominju da se to dogodilo deset godina kasnije, došli su do spoznaje da NLO s posadom vanzemaljaca nije pao u Sloveniji nego negdje u Bosni. Sve te nedoumice koje se pojavljuju u rekonstrukciji te nevjerovatne priče koje se dogodila u drugoj polovini prošlog vijeka na ovim našim prostorima, ufolozi objašnjavaju činjenicom da je tadašnja kontraobavještajna služba JNA, koja je kontrolisala sve, namjerno u priču ubacila više netačnih i krivih informacija, kako bi taj događaj što bolje sakrila od ionako slabo obaviještene javnosti.

Tragajući za navodnim hirurgom Andrejom Zobolom, koji je porijeklom iz Slovenije, novinari “Slovenskih novica” došli su do podatka da on nije Slovenac. Navodno se radi o Andreju Zobolu iz Modene koji je u nekoj, nije kazano kojoj, reviji o NLO-ima priznao da je cijelu priču izmislio i zajedno sa svojim prijateljima napravio lažnu obdukciju vanzemaljca.

Ideju za tu prevaru dobio je 1999. godine gledajući neki film o vanzemaljcima i NLO-ima. A tijelo vanzemaljca je, navodno, obična lutka koju je zajedno sa svojim prijateljima napravio od lateksa, voska, gline i polietilenske pjene, a da bi obdukcija izgledala stvarna utrobu lutke koju su sami napravili napunili su životinjskim iznutricama.

Cijelu priču smjestili su u Sloveniju, u šezdesete godine zbog toga što su u to vrijeme u Jugoslaviji pod velom tajnosti držani i mnogo benigniji događaji od navodnog pada NLO-a s posadom vanzemaljaca.

Zagovornici teorije o posjeti NLO-a tvrde da je i Josip Broz lično vidio tijelo vanzemaljca

Slike obdukcije izgorjelog vanzemaljca čiji se NLO navodno srušio u blizini Otočeca ob Krki kod Novog Mesta, izazvale su veliku pažnju na internetu.

Pojavili su se brojni članci i rasprave o tom događaju, pa neki navode da je NLO zaista bio u obliku diska. Drugi opet tvrde da su pripadnici JNA, koji su prvi došli do mjesta gdje se srušio NLO, iz njegove olupine izvukli tijelo samo jednog stvorenja, za koje se kasnije utvrdilo da nije čovjek.

Zagovornici ideje da su objavljene slike nepobitan dokaz da su se vanzemaljci spuštali na područje bivše Jugoslavije, uporište u svojim tvrdnjama nalaze u činjenici da su taj događaj bivše komunističke vlasti brzo zataškale.

Čak spominju da je doživotni predsjednik bivše države Josip Broz Tito i sam vidio tijelo vanzemaljca, te naredio podređenima da to ne smije doći u javnost. U prilog da su fotografije baš iz vremena kada se taj navodni pad NLO-a dogodio ide i činjenica da je kvaliteta crno-bijelih fotografija u skladu s kvalitetom tadašnjih fotoaparata s filmom.

Autor: Petar Grubišić

Izvor: vecernji.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti