Dok je orao njivu: Farmer pronašao 3.300 godina staru unikatnu narukvicu (FOTO)

Farmer iz turskog sela Chitli pronašao je narukvicu dok je orao svoju njivu prije otprilike tri godine te ju je predao muzeju Çorum, misleći da bi mogla imati istorijsku vrijednost.

Zlatom izvezena narukvica od elektruma, za koju su stručnjaci u muzeju utvrdili da je stara oko 3.300 godina, odnesena je u laboratorij na restauraciju. Narukvica, kojoj je nakon dugih i detaljnih restauratorskih radova vraćen njen prvobitni izgled, počela je da se izlaže u Muzeju Çorum.

Metin Çakar, direktor Muzeja, rekao je da prizor na narukvici predstavlja kraljevu ponudu bogu.

Navodeći da slična narukvica još nije zabilježena u literaturi, Çakar je rekao: “Kada nam je narukvica donesena, bila je deformisana. Restaurirali smo je u našoj regionalnoj laboratoriji i doveli je u sadašnje stanje. Na njoj nedostaju dijelovi, ali ipak možemo vidjeti narukvicu u gotovo punom obliku.”

Navodeći da je narukvica jedan od najrijeđih primjera hititskog nakita iz 13. vijeka prije nove ere, Çakar je rekao da su sretni jer to izlažu u svom muzeju.

“Sretni smo što ovu rijetku narukvicu možemo izložiti u našem muzeju. Na narukvici je prelijep prizor. Na desnoj strani narukvice vidimo hititskog kralja. Nasuprot njemu je bog Ištar Šauška, koga su Hititi obožavali. Hititski kralj čini žrtvu bogu. Ova prelijepa narukvica iz 13. vijeka opisuje obožavanje prisutno za vrijeme hititskog perioda“, kazao je direktor muzeja.

Izvor: balkannews.ba/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti