U džungli otkrili ostatke drevne civilizacije: “Ovdje niko nije bio više od 600 godina” (FOTO)

Arheolozi su u dubini džungle u Hondurasu otkrili veliki broj nalaza koji upućuju da su na tom arheološkom nalazištu postojala dva grada drevne civilizacije

Džungla u regiji Mosquitia na istoku Hondurasa, u kojoj su pronađeni ostaci drevne civilizacije, smještena je oko 320 km sjeveroistočno od glavnog grada Tegucigalpe, a poznata je i po nalazištima majanske kulture. No, ovaj se lokalitet nalazi daleko od tih nalazišta, a nađeni predmeti upućuju na civilizaciju koja je imala razvijene umjetničke i tehničke vještine.

Istraživači su otkrili ovu kamenu rezbariju, za koju se vjeruje da predstavlja režećeg jaguara

“Ovdje niko nije bio više od 600 godina”, s oduševljenjem je izjavio Virgilio Paredes, voditelj nacionalnog antroploškog i istorijskog instituta.

Ove rezbarije na stijeni otkrivene su duboko u džungli. Prikazuju čovjeka koji sadi sjeme – znak da je u ovom gustom rastinju nekada postojala velika poljoprivredna civilizacija.

Arheolozi iz Hondurasa i Sjedinjenih Američkih Država pronašli su ukupno 52 predmeta među kojima su bile kamene skulpture koje podsjećaju na ljude i jaguare, kao i ostaci piramida. Paredes je izjavio da se ne može sa sigurnošću tvrditi je li ovo otkriće povezano s mitskim Bijelim gradom, kojeg prvi put u 16. vijeku spominju španski kolonizatori ili je možda riječ o izgubljenom “Gradu Boga Majmuna”, o kojem je pisao američki istraživač Theodore Morde, tvrdeći da ga je pronašao na tom području 1939. godine.

Arheologinja Anna Cohen iskopava kamene posude, od kojih jedna ima lik nepoznatog porijekla. Teorije uključuju mogućnost da lik predstavlja tijelo pripremljeno za sahranu, žrtvovanje ili da se radi o polumajmunskom-poluljudskom božanstvu.

“Ono što znamo je da se radilo o dva vrlo gusto naseljena grada”, rekao je Paredes o ruševinama koje su prvi put primijećene snimanjem iz vazduha, a procjenjuje se da potiču iz razdoblja između 1200. i 1000. godine prije nove ere.

Izvor: index.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti