Da li ste čuli za BIBLIOTERAPIJU? Stručnjaci kažu da pomaže bolje od lijekova, meditacije i šetnje!

Ako ste pod stresom, zauzmite udoban položaj, uzmite knjigu po izboru, pročitajte bar nekoliko stranica i vidjet ćete kako se organizam polako vraća u stanje harmonije.

bib

Stručnjaci tvrde da je čitanje često efikasnija metoda za opuštanje od meditacije ili šetnje. U Velikoj Britaniji doktori redovno preporučuju svojim pacijentima koji pate od anksioznosti da se okruže pozitivnom literaturom, prije nego što krenu s upotrebom lijekova.

Biblioterapija – liječenje knjigom je u mnogim zemljama sve popularnije, i spada u ekspresivne metode poput plesa, pisanja i muzike. Literatura, bilo koja – od poezije, preko bestselera, historijskih romana do klasika, pomaže nam da bolje razumijemo sebe i sopstvene probleme. Ali, da bi biblioterapija imala efekta, stručnjaci kažu da je potrebno da osoba prođe kroz nekoliko faza tokom čitanja:

  • Projekcija. Neophodno je da dok čitamo preispitujemo lični sistem vrijednosti i određena ponašanja, poredeći ga sa onim iz knjige.
  • Katarza. Kada počnemo da saosjećamo sa likom iz knjige, znači da smo osvijestili i sopstvena osjećanja i tako počeli da se emotivno čistimo.
  • Uvid. Tokom čitanja moramo da steknemo svijest o nekom unutrašnjem sukobu ili sukobu sa okolinom, jer ćemo tako početi da ga riješavamo.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti