Čudna svjetla viđena u moru Meksičkog zaliva

Istraživački tim koji je proučavao bioluminiscenciju u Meksičkom zalivu naišao je na zagonetnu anomaliju zbog koje su se stručnjaci češkali po glavama.

Izvještaj o tom slučaju pojavio se putem objave na Redditu.

Korisnik “Zj223” opisao je detalje tog neobičnog incidenta. On tvrdi da se susret dogodio 27. februara oko 23.45 po lokalnom vremenu, otprilike 18 km zapadno od ostrva Caladesi (Florida, SAD). Istraživački tim je prvo uočio anomalni izvor svjetlosti s udaljenosti oko 500 m.

To ih je navelo na daljnje istraživanje. Pojavila su se nagađanja, s početnim razmišljanjima koja su naginjala prema mogućnosti potopljene navigacijske plutače ili potonulog broda. Međutim, kako su se približavali, njihova se zbunjenost samo produbljivala.

Šire se teorije

Opisujući susret, Zj223 je napisao: “Ovaj izvor svjetlosti bio je 100% na dnu okeana, a ne nešto što je plutalo kroz vodeni stub. Nije se pomicao u struji.” Koristeći naprednu opremu uključujući sonar EK-80, tim je pokušao ispitati dno okeana ispod tajanstvenog sjaja.

Na njihovo iznenađenje, činilo se da objekt odgovoran za osvjetljenje prkosi konvencionalnim metodama detekcije, ostajući nevidljiv njihovim sonarima. Priča je brzo privukla pažnju, potaknuvši rasprave i teorije u online zajednicama.

Ideje su se kretale od mogućnosti neidentifikovanog podvodnog objekta (NPO) do nekonvencionalnih oblika bioluminiscencije.

Dodajući intrigu, korisnik Reddita je otkrio: “Prema glavnom naučniku, doktoru nauka, on je odmah izjavio da to nije bioluminiscencija nakon što je posmatrao objekt pomoću opreme za kameru koja je bila pričvršćena na brod.”

Kako se nagađanja povećavaju, ostaje pitanje: Može li ovo otkriće označiti iskopavanje nekog oblika NPO-a? Istraživači jedva čekaju dublje istražiti taj tajanstveni fenomen, nadajući se da će otkriti tajne skrivene ispod dubina Meksičkog zaliva.

Slični incidenti

Neidentifikovani podvodni objekt (eng. Unidentified submerge object, USO) je pojam za neidentifikovane objekte koji izranjaju iz mora i lete u nebo ili obrnuto, s neba zaranjaju u more ili se čitavo vrijeme viđenja kreću isključivo ispod vodene površine. Prema pristalicama hipoteze o postojanju NLO-a koji zaranjaju u more, u morskim dubinama postoje podvodne baze NLO-a.

Komandant Američke ratne mornarice David Fravor 2019. je otkrio incident s podvodnim NLO-om koji se desio 2004. godine. Incident se dogodio kada je vojni pilot CH-53E Super Stallion, stacioniran na vojnoj bazi na Portoriku, primijetio veliku, okruglu tamnu masu ispod površine mora tokom leta.

Slični su događaji zabilježeni i u prethodnim decenijama. Na primjer, posada japanskog ribarskog broda Kitsukawa Maru, 19. aprila 1957., opazila je dva objekta metalne sive boje kako su se spustila s visine i zaronila ispod površine mora.

Godine 1963., američki vojni brod u blizini Portorika otkrio je sonarom podvodni objekt koji se kretao brzinom od 150 čvorova.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti