“PULSIRA I JAKO JE ČUDAN …”: Otkriven nepoznati rotirajući objekt u našoj galaksiji

Australijski naučnici tvrde da su otkrili nepoznati rotirajući objekt u našoj galaksiji i ističu da se radi o nečemu što dosad nije viđeno.

Objekat, koji je prvi otkrio student sa australijskog univerziteta Curtin, specifičan je po tome što svakih 18 minuta emituje ogromnu količinu energije u radiodijelu elektromagnetskog spektra.

Kako prenosi BBC, objekti koji pulsiraju energijom relativno se često uočavaju u svemiru, međutim u ovom slučaju se radi o objektu koji pulsira cijeli minut, što je krajnje neuobičajeno.

Ovaj neobičan objekat otkrio je student Tyrone O’Doherty koristeći teleskop i novu tehniku koju je sam razvio.

Student je član tima radioastronoma koji vodi astrofizičarka Natasha Harley-Walker, u sklopu Međunarodnog centra za istraživanja u radioastronomiji (ICRAR).

– Puls energije se pojavljivao i nestajao satima tokom naših opservacija – rekao je O’Doherty u saopštenju za medije u kojem je ICRAR izvijestio javnost o otkriću.

Dodaje u saopštenju da je to bilo potpuno neočekivano, jer se ništa drugo što im je bilo poznato ne ponaša tako.

Objekat koji je “upaljen” cijeli minut je “jako čudan”, rekla je ICRAR-ova astrofizičarka Gemma Anderson u saopštenju za medije.

ICRAR navodi da se objekat nalazi oko 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, izuzetno je sjajan i ima ekstremno jako magnetno polje.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti