Crtani film: Sport Billy (1982)

Sport Billy je animirana TV serija američke producentske kuće Filmation, koja se početkom 80-ih godina prošlog stoljeća prikazivala na ondašnjoj Televiziji Zagreb.

sb7

Dječak po imenu Sport Billy potječe s planete Olympus, jasne reference na starogrčki Olimp. Sa svojim prijateljima, djevojčicom Lilly i psom Willyjem, Billy putuje diljem planete Zemlje kako bi svugdje promovirao prijateljstvo i športski duh. U svojim putovanjima služi se svojim “super-sakom”, čarobnom sportskom torbom iz koje izvlači razne predmete. Billyjevi glavni neprijatelji su zla svemirska kraljica Vanda i njezin pomoćnik, patuljak Alojz. Vanda mrzi sve športove i u svakoj epizodi ih pokušava uništiti, a Sport Billy je u tome svaki put uspije spriječiti.

sb5

Ukupno je snimljeno 26 epizoda u trajanju od 30-tak minuta, a gledali smo ih obično vikendom, bio je to kao neki šlag na tortu prema onim svakodnevnim crtaćima koji su kraće trajali.

sb6

sb2

Obzirom da je crtać bio namijenjen prvenstveno nemačkom odnosno evropskom dečjem gledalištu, Bilijev omiljeni sport je bio fudbal! Interesantno je da je FIFA lik Sport Bilija prihvatila i kao maskotu za promociju Fer-pleja na svetskim fudbalskim prvenstvima od 1980-tih.

sb3

Sport Bili, devojčica Lili, pas Vili, Alojz, Vanda, a pojavljuje se i “lik” Bilijevog kompjutera!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti