Afrička kraljica-ratnica Amina: Obezglavila svakog muškarca s kojim je spavala!

Uprkos svojoj važnosti u oblikovanju brojnih društava uloga žena je često minorizirana ili čak potpuno zanemarena.

Upravo takav odnos prema ženama dovodi u pitanje jesu li neke od njih zaista postojale. Jedna od takvih žena je kraljica Amina od Zarije (Zazzaua).

Rođena u kraljevskoj porodici

Kraljica Amina od Zarije bila je, čini se, vladarka u pretežno muškom društvu. Dio podataka o njenom životu temelji se na sačuvanoj istorijskoj hronici Kano, ali i usmenoj predaji, pa priča o njoj ima u sebi i legendarnu notu. Ime Amina znači ona koja voli istinu. Rođena je u bogatoj porodici u gradu Zazzua. To je bio jedan od nekoliko gradova plemena Hausa u istoimenoj provinciji, koja se smjestila na sjeveru današnje Nigerije, u prvoj polovici 16. vijeka. Njena se porodica obogatila trgujuću metalima, odjećom, solju, konjima i drugim. Nakon smrti oca ili majke odnosno osobe koja je nosila ime Bakwe Turunku prijestolje preuzima Aminin brat Karama. Ponegdje se u literaturi Bakwe Turunku tumači kao žensko ime, pa je moguće da je brat naslijedio prijestolje na kojem je bila njihova majka. No činjenica da je prijestolje prije Amine preuzeo brat upućuje da neovisno je li naslijedio majku ili pak oca zemljom vladao običaj da vladarsku poziciju preuzima muškarac, a čiju bi vlast mogla u pojedinim slučajevima naslijediti žena.

Naporan trening se isplatio

Iako je imala puno prosaca Amina je radije dane provodila naporno trenirajući kako bi postala ratnicom, a o udaji nije razmišljala. Rano je razvila interes prema političkim i vojnim pitanjima, a kažu da je za to zaslužan njen djed. Zahvaljujući svojoj vještini stekla je poštovanje ne samo vojske svoje zemlje već i naroda. Nakon bratove smrti preuzima prijestolje, kao kraljica. Iako je vladavinu njenog oca obilježio mir i prosperitet, za njegove djece stvari su se promijenile. Amina se za bratove vlasti dokazala kao ratnica, a po preuzimanju prijestolja započinje s intenzivnijim osvajanjima. Ratovima je proširila teritoriju svog plemena. Tako se navodi da se njena vlast proširila do velike rijeke Niger na jugu. Na taj je način ona uspostavila dominaciju nad transaharskom trgovinom. Vladala je i ratovala sve skupa 34 godine.

Ljubavnici ujutro ostajali bez glave

Navodi se da je bila zaslužna i za izgradnju poznatog Zarijinog zida. Ubrzo joj osvajanje postaje dio uobičajene rutine, a pod svojom upravom je imala vojsku od oko 20.000 ljudi. U vojsku je uvela zaštitnu opremu poput oklopa i kaciga.

Kako se Amina nije nikada udala pričalo se da bi nakon svake bitke provela noć s jednim muškarcem. Nakon strastvene noći svog bi izabranika ujutro dala likvidirati odrubljivanjem glave. U Nigeriji je danas vrlo živa priča o ovoj ženi koja je vladala “muškom rukom”.

Položaj koji se mora zaslužiti

Amina je živjela u predkolonijalno doba, i u to vrijeme muškarci se nisu osjećali ugroženima od žena, barem ne u Africi. U nigerijskom društvu se smatralo da se položaj mora zaslužiti neovisno o spolu. Iako je postojala podjela između poslova koje obavljaju muškarci, a koji žene, i očito je da su muškarci imali prvenstveno u nasljeđivanju prijestolja, to nije onemogućilo pojedine žene da se dokažu u tom društvu.

Ova je afrička kraljica pljačkaškim pohodima zgrnula ogromno bogatstvo. Riječ je o ženi koja je bila kadra “udariti šakom o sto” i tražiti što poželi pod prijetnjom smrtne kazne, pa je i na kraju izvršiti. Priča se da je upravo ona poslužila kao model za televizijsku seriju Xena – princeza ratnica. No treba imati na umu da se u njoj miješaju istorijski podaci s legendom.

Izvor: infodan.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti