ZASTRAŠUJUĆE: Google-ov robot sada može predvidjeti kada će bolnički pacijent umrijeti sa 95% tačnosti

Google-ov sistem vještačke inteligencije (AI) je u mogućnosti da predvidi kada će pacijenti u bolnicama umrijeti, sa zapanjujućih 95 odsto tačnosti.

Tehnološki gigant izgleda da zna sve o svakome, a sada vam njegov AI software može reći koliko dugo ćete živjeti.

Ovaj software je mogao sa zapanjujućom preciznošću da predvidi da li će bolnički pacijent umrijeti u roku od 24 sata od prijema u bolnicu.

Google-ov AI program je uzimao podatke o starosnoj dobi pacijenta, etničkoj pripadnosti, polu i kombinovao ovo sa informacijama o razlozima za boravak u bolnici, bolničkim informacijama, prethodnim dijagnozama, trenutnim vitalnim znacima i svim laboratorijskim rezultatima, i mogao je predvidjeti da li će umrijeti u naredna 24 sata.

AI, koja je dizajnirana od strane tima istraživača sa Stanforda, Univerziteta u Chicagu i Univerziteta u San Franciscu, “naučena” je od strane Google-a da koristi deidentifikovane podatke od 216.221 odraslih iz dva američka medicinska centra.

Kompjuter je onda imao više od 46 milijardi podataka – što je mnogo temeljnije nego što bi bilo koji čovjek mogao pokušati da uradi.

Tokom studije, robot je naučio da povezuje riječi i podatke sa smrću i mogao je da kaže da li će pacijent preživjeti ili ne.

Google-ova studija kaže: “Ovi modeli su prevazišli tradicionalne, klinički korištene prediktivne modele u svim slučajevima. Vjerujemo da se ovaj pristup može koristiti za stvaranje tačnih i mjerljivih predviđanja za različite kliničke scenarije.”

“Uopšteno govoreći, prethodni rad se fokusirao na podskup mogućnosti dostupnih u EZE (elektronska zdravstvena evidencija), umjesto na sve podakte dostupne u EZE, koji uključuju kliničke dopisane napomene, kao i veliku količinu strukturisanih i polustrukturisanih podataka.”

Studija je takođe utvrdila da je AI bolja od ljudi u identifikovanju toga kada i da li bi pacijent bio ponovo primljen tokom vremena i koliko dugo bi osoba ostala u bolnici.

Google-ov stručnjak Alvin Rajkomar je pozvao bolnice da usvoje AI kako bi “poboljšali brigu” za pacijente.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti