9 najzdravijih namirnica na svijetu

Vrijeme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom te s njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom

foods2

Najzdravija hrana na svijetu sakriva se – u vašoj kuhinji.

Borovnica – ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno korisno za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza. Brzi recept: Sladoled od vanilije ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi desert.

Bulgur – je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Brzi recept: Baš poput riže, tjestenine, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinovati uz sva jela.

Gljive – ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive regulišu razinu estrogena kod žena, te štite od raka dojke. Brzi recept: Narežite gljive na šnite i prepržite na maslinovom ulju, dodajte bijelog luka i pirjajte. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

Integralna tjestenina – najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu. Brzi recept: Prepržite malo bijelog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i sjeckani paradajz. Umak poslužite s parmezanom uz integralnu tjesteninu.

Ječam – žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola, te vrlo korisna za regulaciju probave. Brzi recept: Skuhajte ječam i grah te dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji okus prepržite komadiće pršuta i dodajte u varivo.

Kvinoja – nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju. Brzi recept: S obzirom da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umjesto riže i tjestenine. Izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Maslac od kikirikija ili badema – ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti. Brzi recept: Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac dodajte malo meda.

Obrano mlijeko – obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka. Brzi recept: Odmaknite se od bijele kafe ili uobičajene šoljice mlijeka i začinite ovaj napitak s ekstraktom vanilije i cimetom.

Orasi – nevjerovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulirašu dobar holesterol. Brzi recept: Kako bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije nije potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha, suhih smokvi i sjeme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umjesto deserta ili između obroka.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti