5 odličnih zamjena za šećer

Šećer se sve više izbacuje iz prehrane, no stavljati umjesto njega vještačke zaslađivače još je gore, pa donosimo 5 prirodnih zamjena koje su zdrave

sugar2

Bijeli šećer i dalje stoji na vrhu liste nezdravih namirnica i kriv je za gotovo sve ljudske nedaće kada je u pitanju zdravlje. Naravno, to je jako daleko od istine, no, bez obzira na njegovu reputaciju, moramo priznati da je neodoljiv.

Kako bi se uspjeli oduprijeti njegovu šarmu, donosimo vam pet najboljih zamjena za šećer:

Datule – izrazito su slatke te su zbog toga odlična zamjena za bijeli, rafinirani šećer; odličan su izvor energije. Kako bi ih mogli koristiti kao zaslađivač, najbolje je da ih nabavite u obliku paste od datula.

Javorov sirup – od davnina se koristi kao zaslađivač, a dobija se iz kore javorovog drveta. Ima izuzetno bogatu aromu te obiluje cinkom i manganom. S obzirom da ima visok glikemijski indeks, dijabetičari bi ga trebali koristiti s oprezom.

sugar1

Med – dobri stari med obiluje antioksidansima, mineralima i vitaminima. Jača imunitet i djeluje pruotivupalno te vraća energiju. Postoji puno vrsta meda, no najvažnije je da kupite onajpravi, organski.

Stevija – savršen izbor za dijabetičare. Čak je 300 puta slađa od šećera, no ima izuzetno nizak glikemijski indeks te je prirodni lijek za povišeni krvni pritisak, zarastanje rana i dijabetes jer reguliše lučenje inzulina. Stevija je biljka kojoj su prirodno staništa Paragvaj i Brazil.

Xylitol: šećer od breze – ovaj šećer ima gotovo identičan okus kao šećer od šećerne trske, no potpuno se razlikuje po uticaju na organizam. Jako je hranjiv, smanjuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima, ima alkalizirajući učinak na organizam i  niskokaloričan je. Na kraju – ovaj šećer ne stvara karijes.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti