6 biljaka s nevjerovatnom moći generisanja pozitivne energije – Imate li ih vi u svojoj kući?

Prema drevnim učenjima Feng Shuija, neke domaće biljke posjeduju nevjerovatnu osobinu generisanja pozitivne energije.

Filozofija Feng Shui glasi da su biljke sposobne dramatično promjeniti život čovjeka.

One posjeduju svojstvo da ljudima osiguraju pozitivnu energiju, a takođe mogu pozitivno uticati na različite životne aspekte: poboljšati finansijsku situaciju, privući sreću, iscjeljivati od različitih bolesti, a takođe i miriti one koji su u svađi.

cvijece

Danas dijelimo s vama dragocjene savjete koji će pomoći pri izboru “zelenih prijatelja”.

Lavanda

Lavanda – jedan od drevnih simbola čistoće i ljubavi. Uz to je i najbolji lijek za sve one koji pate od nesanice, lošeg raspoloženja ili depresije. Izvanredno smiruje i pomaže da zaspite.

Tvari koje ona sadrži, djeluju na centralni nervni sistem, zahvaljujući čemu lavanda pomaže kod svih stanja uznemirenosti, glavobolje i migrena. Jednostavno, stavite cvjetni lonac s ovom biljkom u vašu kuću.

Krasula

Vjeruje se da prisustvo krasule (biljke novca) u prostoriji, pozitivno utiče na posao, i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato je odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se, čak prenosi s koljena na koljeno.

Prema Feng Shui filozofiji, biljku treba postaviti s desne strane ulaznih vrata kuće u sjevernom ili sjeverozapadnom dijelu. Biljka posjeduje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čovjeka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti.

Aloe Vera

Ljekovita svojstva ove biljke mnogima su poznata, jer se aloe često koristi u medicini i kozmetici. Ona je nadaleko poznata po tome da ima veliki uticaj na zdravlje. U Rusiji je poznata kao “eliksir mladosti”, dok su je stari Egipćani nazivali “biljkom besmrtnosti”.

Učenje Feng Shui preporučuje raspodijeliti cvjetne lonce s ovom biljkom po sobama gdje se nalaze bolesni ljudi. Smatra se da aloe doprinosi njihovom bržem oporavku.

Metvica (menta, nana)

Ona spada u najljekovitije, a ujedno i najaromatičnije biljke. Metvica posjeduje osvježavajući učinak na cijeli organizam: pomaže oslobađanju od umora, a takođe poboljšava pamćenje. Kinezi vjeruju da se cvjetni lonac s metvicom treba nalaziti u svakom domu, jer ona utiče na privlačenje pozitivne energije.

Jasmin

Mirisni grm zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova, već hiljadama godina plijeni i zaokuplja maštu ljudi, od dalekog Orijenta do Mediterana. Ako je ruža kraljica cvijeća, jasmin je kralj. Vlasnici ove biljke vremenom postaju vrlo komunikativni i raduju se životu.

Za privlačenje sreće, i povećanje razine pozitivne energije preporučuje se postaviti jasmin u južnom dijelu prostorije.

Spatifilum

Vjeruje se da je upravo ova sobna biljka odgovorna za žensku dobrobit, ne nazivaju je uzalud – ženskom srećom. Od davnina su žene počele primjećivati da je postojanje Spatifiluma u kući, obavezno povlačilo za sobom dobre promjene, pogotovo u ljubavnim odnosima.

Prema vjerovanju, sreća je takođe dolazila u kuću kod žena koje su dugo pokušavale zatrudnjeti, i s pojavom ove biljke one su napokon podarene viješću o dugoočekivanom radosnom događaju. Unatoč činjenici kako mnogi ne vjeruju u magične čari biljke, spatifilum itekako može uticati na privatni život svoje vlasnice.

Izvor: atma.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti