45 GODINA POSLIJE: Kako je nastala poznata muzička špica i kako su snimane neke od najpoznatijih scena (VIDEO)

“Prošlo je toliko godina od snimanja serije, a meni izgleda kao da je bilo juče. Čini mi se da je taj period stao u jednu dugačku nedjelju. A sad sam star i to je jedini podsjetnik da sam neke stvari radio prije mnogo vremena”, izjavio je jednom prilikom kompozitor Mića Marković (1939-2017), autor muzike iz ‘Otpisanih’ i dodao kako je, uprkos tome što je stvorio više stotina različitih tema, muzika iz popularne serije obilježila njegovu karijeru.

otpis1

“Otprilike godinu pošto sam se vratio iz Graca sa studija, pozvao me je Aca Đorđević i ponudio da pišem muziku za novu seriju. Kako sam imao lijepa iskustva iz saradnje s njim, zajedno smo radili na dva TV filma, prihvatio sam. ‘Neću da to bude neka partizanska muzika, to me ne zanima. Hoću nešto moderno, drugačije’, rekao mi je Aca. U sklopu priprema za komponovanje, otišao sam tri noći na snimanje ‘Otpisanih’ u Košutnjaku gdje sam se družio s ekipom. Sam proces stvaranja muzike za ‘Otpisane’ bio je dugačak i težak. Mučio sam se.”

“Pukli biste od smijeha da ste videli na čemu smo snimali. Bez miksete i kanala, radilo se uz pomoć štapa i kanapa. Uspjeli smo da napravimo odličan snimak zahvaljujući sjajnom ton majstoru Aci Radijičiću. Dok je bio u montaži sa saradnicima, Aca Đorđević je čuo dio muzike iz studija. Odmah su se svi sjatili, od Ace do sekretarica. Nisam znao da li im se dopada, da li sam ispunio zadatak. ‘To je to’, rekao je Aca i time razriješio moju nedoumicu.” 

Članovi ekipe nisu imali osjećaj da rade veliku stvar. Obavljali su svoje dužnosti najbolje što su znali lišeni iluzije da stvaraju proizvod bez roka trajanja.

“Ko je mogao pretpostaviti šta će se desiti. Iako su nastale prije četiri decenije, serija i muzika djeluju sveže. Drago mi je što se muzika iz ‘Otpisanih’ sviđa današnjim klincima. Čuo sam nekoliko tehno verzija urađenih s mojom temom i moram reći da mi se ne dopadaju. Niko me nije zvao da pita može li koristiti moju muziku. Samo me je jedan naš čovjek iz Beča pitao za dozvolu i neki Slovenci. Nisam im pravio problem. Zamolio sam ih samo da mi pošalju snimak s onim šta su uradili. Ispunili su obećanje i hvala im na tome. Žao mi je što muzika iz ‘Otpisanih’ nikada nije objavljena na nekom nosaču zvuka. Kad sam bio zamjenik direktora PGP-a smatrao sam da je nepristojno da ja guram tu priču”, zaključuje Milivoje-Mića Marković.

Na panelu posvećenom ‘Otpisanima’ u Ustanovi kulture ‘Parobrod’, Voja Brajović, koji je tumačio ulogu Tihog, otkrio je niz zanimljivih detalja sa snimanja najpopularnije jugoslovenske TV serije, među kojima i kako je urađena šesta epizoda ‘Kanal’.

“Scenu u kanalizaciji snimali smo u bazenu u studiju ‘Avala filma’, gdje je Veljko Despotović, jedan genije, napravio scenografiju. Zahvaljujući njemu kanalizacija je mogla da se snima sa svih strana, a blokovi su tako vjerno napravljeni da niko nije provaljivao da to zapravo nije prava kanalizacija. Veljko je od svježeg povrća napravio fekalije koje su djelovale vjerodostojno. U jednoj sceni sam morao da upadnem u veliku vodu. Da bi me zaštitili, obukli su mi ronilačko odelo i preko toga radnički kombinezon. Kad su vidjeli da sam skočio u vodu i drugi su to učinili, ali bez ronilačkog odijela. Svi su htjeli da učestvuju u tome, da se ne proslavim samo ja. Takve stvari se danas više nikako ne mogu uraditi”, konstatovao je Voja Brajović.

Izvor: nadlanu.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *