NASA letjelica ‘Juno’ snimila neobične zvukove koji dolaze s Ganimeda (VIDEO)

NASA-ina svemirska letjelica ‘Juno’ u junu je proletila pokraj Jupiterovog mjeseca Ganimeda, snimivši pritom neobične zvukove koji dolaze s ovog prirodnog satelita.

Neobični zvukovi

‘Juno’ je snimila neke prilično zapanjujuće vizuelne snimke, dok je instrument Waves prikupljao podatke o električnim i magnetskim radio talasima.

NASA je odlučila uzeti podatke s Wavesa i prebaciti ih u audio raspon kako bismo ih mogli čuti. Rezultat je jeziv zvuk koji podsjeća na nešto u stilu sablasnih šumova iz naučno-fantastičnih filmova o vanzemaljcima 80-ih godina.

Jupiterova magnetosfera najveći objekat u Sunčevom sistemu

Waves je fokusiran na proučavanje Jupiterove magnetosfere, područja oko gasovitog diva koje se nalazi pod uticajem njegovog magnetskog polja. NASA tvrdi da je Jupiterova magnetosfera “najveći objekat u Sunčevom sistemu. Kada bi svijetlila u talasnim dužinama vidljivim oku, gledaocima na Zemlji bi se činila dva do tri puta veća od Sunca ili Mjeseca.”

Ganimed je najveći od 79 poznatih Jupiterovih mjeseca i takođe ima svoju magnetosferu. “Ovaj zvučni zapis dovoljno je čudan da se osjećate kao da ste tamo dok ‘Juno’ leti pokraj Ganimeda po prvi put u više od dvije decenije”, rekao je Scott Bolton u saopštenju NASA-e. “Ako pažljivo slušate, možete čuti naglu promjenu na više frekvencije oko sredine snimka. To predstavlja ulazak u drugu regiju Ganimedove magnetosfere.”

NASA-ina sposobnost konvertovanja podataka u zvuk (sonifikacija podataka) pruža nam nove načine interakcije sa svemirskim misijama. Dosad smo imali prilike slušati zvukove crnih rupa i galaksija, a sada možemo slušati kako se Juno približava Jupiteru.

Izvor: kozmos.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti