300 miliona godina star točak pronađen u rudniku

Iznenađujuće otkriće desilo se u rudniku uglja u ukrajinskom gradu Donjecku 2008. godine. Zbog strukture pješčenjaka u kojem je bio smješten, misteriozni artefakt koji podsjeća na antički točak vjerovatno će do daljnjeg ostati zarobljen unutar rudnika.

Radnici su bili šokirani kada su vidjeli ono što je naizgled točak iznad njih na stropu od pješčanika tunela koji su upravo iskopali dok su bušili sloj koksnog uglja nazvan J3 ‘Sukhodolsky’ na dubini od 900 metara od površine.

Srećom, tadašnji zamjenik načelnika rudnika V. Kružilin fotografisao je čudan otisak i podijelio ga s poslovođom S. Kasatkinom, koji je prenio vijest o otkriću zajedno sa zapanjujućim fotografijama.

Bez mogućnosti da se definitivno datiraju slojevi u kojima je otkriven fosilizirani otisak točka, konstatovano je da se Rostovska regija oko Donjecka nalazi na karbonskoj stijeni datiranoj između 360 i 300 miliona godina, a koksni ugalj koji je ovdje široko rasprostranjen potiče od srednjeg do kasnog karbona, što implicira da bi otisak mogao biti star čak 300 miliona godina.

Prema mnogim teoretičarima, to bi značilo da se pravi točak zaglavio prije miliona i miliona godina i da se vremenom raspao zbog diageneze, procesa u kojem su sedimenti litifikovani u stijene, kao što je uobičajeno sa fosilnim ostacima.

Dvije fotografije strukture nalik na točak na stropu od pješčara tunela rudnika, Donjeck. © Image Credit: V. Kružilin

Slijedi izvod iz pisma koje je poslao S. Kasatkin (prevod s ukrajinskog) kao odgovor na njegovu priču da je vidio anomalan obris točka koji je njegov tim rudara otkrio 2008. godine — bio je nezadovoljan malom pažnjom koja je posvećena ovom otkriću:

“Ovo otkriće nije aktivnost pokrenuta s ciljem dobijanja publiciteta. Svojevremeno (2008. godine) smo kao tim inžinjera i radnika tražili od direktora rudnika da pozove naučnike na detaljno ispitivanje objekta, ali je direktor, po uputstvu tadašnjeg vlasnika rudnika, zabranio takve razgovore i umjesto toga je, samo naređeno da se radovi ubrzaju (…)”.

“U kontaktu sam sa ljudima koji su prvi otkrili ove otiske, ali i sa onima koji su ih fotografisali. Imamo preko desetak svjedoka. Morate shvatiti da je pristup rudniku je strogo ograničen i da je dobijanje bilo kakve dozvole prilično teško i komplikovano.”

“Točak je ukopan u pješčaru (…). Neki su pokušali čekićima (pijucima) isjeći ovaj pronalazak, sačuvati ga i iznijeti na površinu, ali je pješčenjak bio toliko jak (čvrst) da su ga, u strahu od oštećenja točka, ostavili na mjestu. Trenutno je rudnik zatvoren (zvanično od 2009. godine) i pristup objektu je trenutno potpuno nemoguć – oprema je demontirana, a slojevi su već poplavljeni.”

Uz samo ovu pisanu izjavu i izjavu drugih svjedoka, fotografije ostaju važan dokaz ovog anomalnog arhaičnog objekta, ali ih treba smatrati vrijednim spomena uprkos svim poteškoćama u provjeravanju detalja u rudniku.

Pored toga, prema Kosatkinu, rudari su otkrili još jedan otisak točka otprilike u istom vremenskom periodu i u istom tunelu; međutim, ovaj je bio daleko manji.

Stoga, ako su fotografski dokazi zaista legitimni (kao što svi dokazi ističu), onda se treba zapitati kako je vještački napravljen predmet – točak ostao ugrađen u tako drevne slojeve, kada, prema tradicionalnoj istoriji, bilo koja druga napredna civilizacija poput naše još nije bila evoluirala.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti