18 čudnih i malo poznatih činjenica iz Drugog svjetskog rata

U nastavku donosimo zbirku nekih zaista čudnih i nepoznatih činjenica iz perioda Drugog svjetskog rata (1939 – 1945)

1. Japanski vojnik kome je trebalo tri decenije od završetka Drugog svetskog rata da se preda

Hiro Onoda, obavještajni oficir carske japanske vojske koji se borio u Drugom svjetskom ratu, nije se predao sve do 1974. jer nije znao da se rat završio 1945. Borio se skoro 30 godina i držao svoju poziciju u džungli na jednom od filipinskih ostrva. Njegov bivši komandant doputovao je na Filipine iz Japana 1974. kako bi mu lično izdao naređenje o predaji odnosno razrješenju njegovih ratnih dužnosti.

2. Jedan 4-godišnji dječak je spašen, a … kakva bi istorija bila da nije?

Godine 1894. sveštenik je spasio četverogodišnjeg dječaka od utapanja. Dječak se zvao Adolf Hitler i ispisao je neke od najmračnijih stranica svjetske istorije.

3. Deveti čovjek je pobjegao

U Drugom svjetskom ratu, devet američkih pilota katapultiralo se iz svojih aviona nakon što su oboreni tokom bombardovanja Japana. Japanski oficiri su ih zarobili, mučili, odrubili im glave, skuhali ih i – pojeli. Bio je to jedan od najgroznijih ratnih zločina u cijelom ratu. Međutim, deveti čovjek je uspio pobjeći. Bio je to George H.W. Bush, budući predsjednik Sjedinjenih američkih država.

4. Njemački grad koji je blefirao svoj put do sigurnosti

Jedan njemački grad smislio je genijalan način da izbjegne savezničko bombardovanje tokom rata. Vlasti u Konstanzu, gradiću blizu švicarske granice, odlučile su da sva svjetla noću budu normalno upaljena, umjesto da se provodi uobičajeno zamračenje kao u ostalim njemačkim gradovima. Blef se isplatio, jer su saveznički piloti pretpostavili da se grad zapravo nalazi u Švicarskoj pa je tako pošteđen bombardovanja.

5. Brod koji je potopljen u oba svjetska rata

Jedan brod je imao posebno nesretnu sudbinu. Prvobitno nazvan SS Wien, služio je u austro-ugarskoj mornarici tokom Prvog svjetskog rata, a potopljen je 1918. Nekoliko godina kasnije podignut je iz vodenih dubina i vraćen u službu, ovoga puta od strane Italije, a uslijedio je Drugi svjetski rat u kojem je služio kao bolnički brod za Musolinijeve snage. Tada su ga napali i potopili saveznici čime je postao jedini brod koji je potopljen u oba svjetska rata.

6. Nacisti su htjeli stvoriti svemirsko oružje

Njemački naučnici su bili istinski zainteresovani za pravljenje ‘sunčevog pištolja’ ili ‘heliozraka’, koji bi funkcionisao kao ogromna svemirska lupa. Na osnovu ideja njemačkog fizičara Hermanna Obertha, staklo je trebalo da koncentriše snopove sunčeve svjetlosti koja bi onda mogla da spaljuje gradove i čak dovede more do ključanja. Međutim, nacistima ovo ne bi bilo od velike koristi protiv saveznika, obzirom da su izračunali kako je potrebno i do jednog vijeka da se ovo oružje napravi.

7. Japan je radio na “zraci smrti”

Japan je platio milion jena timu naučnika koji je obećao da bi mogao stvoriti “zraku smrti” koja će koristiti električnu energiju talasa da ubija ljude koji stoje kilometrima daleko, oslanjajući se na inovacije Nikole Tesle. Japanci su stigli tek do prototipa koji je mogao da ubije i sa udaljenosti od oko kilometra – ali samo pod uslovom da meta stoji mirno 10 minuta.

8. Jedna bitka je trajala cijeli rat

Bitka za Atlantik trajala je koliko i sam Drugi svjetski rat: od trenutka kada su Britanci objavili rat Njemačkoj, u septembru 1939. godine, do njemačke kapitulacije u maju 1945., dakle skoro šest godina. Cijelo vrijeme, njemačke podmornice su imale za cilj da ometaju isporuke robe koja su išle u Britaniju, borile su se protiv Kraljevske britanske mornarice, Kraljevske kanadske mornarice i mornarice Sjedinjenih Država, kao i sa savezničkim trgovačkim brodovima. Nijemci su s vremena na vrijeme bili razorno efikasni, praktično izgladnjivajući Britance tokom nekih perioda rata – sve dok se na kraju situacija nije preokrenula u savezničku korist.

9. Izolovana ruska porodica

Jedna ruska porodica, koja je bila odsječena od svakog kontakta sa ljudima tokom 40 godina u sibirskoj divljini, bila je potpuno nesvjesna da je uopšte došlo do Drugog svjetskog rata.

10. Hitler je pogubio 84 svoja generala

Da, Hitler je takođe bio nemilosrdan i okrutan i prema sopstvenim vojnim vođama, pogubivši najmanje 84 svoja generala tokom trajanja rata. Većina pogubljenja nastala je pod optužbom da su planirali zavjeru protiv njega, a posebno oni za koje je utvrđeno da su dio sada već legendarne bombaške zavjere od 20. jula 1944.

11. Čudan slučaj Owena Johna

U Drugom svjetskom ratu, američki pilot po imenu Owen John Baggett stekao je slavu jer je oborio japanski avion koristeći pištolj prethodno iskočivši padobranom iz svog aviona.

12. Kako su Rusi “okusili vlastiti lijek”

U Drugom svjetskom ratu, Rusi su obučili i na frontu rasporedili oko 40.000 tzv. protutenkovskih pasa. Psi su na sebi nosili eksploziv i bili su obučeni da trče ispod njemačkih tenkova gdje bi se eksploziv detonirao. Mnogi psi su se, međutim uplašeni, vraćali u svoje rovove i ubivši svoje ruske trenere, dok su drugi na trčali ispod ruskih tenkova i dizali ih u vazduh, jer su tenkovi prema kojima su psi bili obučeni da trče bili – ruski.

13. Hitlerov nećak, William, borio se protiv nacističke Njemačke

Nećak Adolfa Hitlera, William Patrick Stuart-Huston, borio se za SAD a protiv svog ujaka u Drugom svjetskom ratu. Služio je u mornarici Sjedinjenih Država i na kraju je dobio i američko državljanstvo.

14. Zaljubili se u Kanadu

Tokom Drugog svjetskog rata, prema ratnim zarobljenicima u Kanadi se postupalo tako lijepo da nisu željeli da napuste Kanadu kada budu oslobođeni.

15. Indijski vojnici su se borili, umirali i – bili zaboravljeni

Više Indijaca je poginulo u ratnim akcijama u Drugom svjetskom ratu nego svih Britanaca, Amerikanaca i Francuza zajedno.

16. Holandski brod koji se kamuflirao u ostrvo

Tokom Drugog svjetskog rata, holandski minolovac, HNLMS Abraham Crijnssen, izbjegavao je Japance tokom osam dana kamufliran kao ostrvo. Posada je prekrila palube posječenim drvećem i ofarbala otvorene površine da izgledaju kao stijene. Kretali su se samo noću, a danju su bili usidreni blizu obale. Na kraju akcije su otplovili u Australiju.

17. Gunner – “Veliki pas”

Tokom Drugog svjetskog rata u Australiji je postojao pas čiji je sluh bio toliko akutan da je mogao upozoriti osoblje vazduhoplovstva na nadolazeće japanske avione čak 20 minuta prije nego što stignu, i prije nego što se pojave na radaru. “Gunner” je takođe mogao razlikovati zvukove savezničkih i neprijateljskih aviona.

18. Hitlerovi brkovi

Hitler je nekada imao brkove normalne veličine, ali mu je tokom Prvog svjetskog rata naređeno da ih podreže kako bi bolje mogao da stavi gas masku.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti