Izrazi koje koristimo: Znate li šta je GILIPTER?

Pojam gilipter spada u one izraze koje koristimo iako nemamo pravilnu percepciju o njihovom značenju.

Ovakvih je riječi puno u našem jeziku (jezicima) što ne treba da nas čudi kada uzmemo u obzir različite vlasti i  narode koji su krojili istoriju ovih prostora. Neki od njih su ostavljali svoju kulturu, neki potomke, neki stvari, običaje, neki jezik i izraze.

Gilipter je pojam koji se koristi da označi neozbiljnog pripadnika mlađeg naraštaja koji se ističe nedoličnim ponašanjem.

Izraz gilipter, koji se na našim prostorima izgovara još i kao gelipter, a prisvojili smo ga iz njemačkog jezika, preciznije od riječi geliebter, čije doslovno značenje jeste ljubavnik.

Ipak treba istaći da se na našim prostorima pojam gilipter gotovo nikada ne koristi u svom izvornom značenju kao odrednica za muškarca koji sa nekom ženom održava dugotrajnu ljubavnu vezu, a da nije za nju vezan brakom.

Kod nas je gilipter obično tzv. mangup koji svoje frustracije i revolt pokazuje tako što pravi nered i ometa okolinu u normalnom načinu života.

Sinonimi riječ gilipter su niktov, mangup, šalabajzer, besposliičar, đavolak, baraba, propalica, zajebant.

Gilipter se često upotrebaljava i da označi momka u negativnom kontekstu, odnosno osobu koja je stalno u opticaju sa više djevojaka, koja ništa korisno ne radi u svom životu ili kako bi kod nas rekli uglavnom “presipa iz šupljeg u prazno”.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti