11 tuđih pjesama koje je Dino Merlin “pozajmio” i predstavlja ih kao svoje

Za pojam “plagijat” se na našim prostorima, makar kada je o muzici riječ, čulo tek osamdesetih godina prošlog vijeka. Ova riječ je latinskog porijekla i bukvalno znači “oteti”.

Kod nas se odomaćila u popularnoj muzici, i nije vezana samo za narodnu, niti za neke tamo nepoznate izvođače, već se prisvajanjem tuđih djela, nezakonito i neetički, bave i poznati izvođači rok i pop muzike sa prostora bivše Jugoslavije.

Rođen da ‘mazne’

Ipak, pobjednik u ovoj kategoriji samo uzmi i ništa ne brini je Dino Dervišhalidović zvani Dino Merlin, po grupi u kojoj je nekada bio frontmen.

Teško je iz njegove bogate diskografije, izdvojiti samo jedan plagijat. Možda je Dino, ruku na srce, nekome i platio autorska prava za muziku pjesama kojim puni stadione i hale, ali u to zaista nemamo uvid, pa da ne pretpostavljamo.

Dervišhalidović se nije potrudio da na svom sajtu ni zvaničnom Youtube kanalu potpiše izvorne umjetnike, prosto, sve je prisvojio za sebe.

Jedan od najvećih hitova Dine Merlina, pjesma koju znaju čak i oni koji ga niti vole niti slušaju svakako je “Mjesečina” iz 1989. godine. Otpjevao je pjesmu na muziku UB40. Dobro, oni su pjevali “Where did I go wrong”, pa je tekst makar njegov. Da uporedimo uratke:

Dino

UB40

Ostale pjesme koje je Dino “pozajmio”

Spisak se tu ne završava. U brojnim plagiranim melodijama koje su se nakupile tokom višedecenijskog rada ovog, nesporno odličnog muzičkog umjetnika, našle su se i sljedeće plagijatorske pjesme:

– 1993. Ostat će istine dvije – 1984. Prince “When Doves Cry” I ovo smo izdvojili i stavili linkove, ama, original falsifikata! Ove ostale, ili nam vjerujte na riječ (slovo), ili potražite sami. Ako ništa drugo, zabavno je:

– 1993. Vojnik Sreće – 1990. Londonbeat “I’ve Been Thinking About You”

– 1995. Kad sve ovo bude juče – 1995. Michael Jackson “They Don’t Care About Us”

– 1995. Paša moj solidni – 1987. Luca Carboni “Farfallina”

– 1995. Ne daj me nikome – 1994. Marius Müller-Westernhagen “Es Geht Mir Gut”

– 2000. Godinama – 1989. Youssou N’Dour “My Daughter”

– 2000. Kad si rekla da me voliš – 1997. Tonic “If You Could Only See”

– 2000. Sve Je Laž – 1998. İbrahim Tatlıses “Akdeniz Akşamları”

– 2004. Burek – 1991. Manu Chao “King of Bongo”

– 2004. Subota – 1995. Sezen Aksu “Zalim”

Izvor: luftika.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti