Šta je i gdje je SHAMBHALA: Mitsko kraljevstvo u kojem se krije sreća

Prema tibetanskom piscu Miphamu, kraljevstvo Shambhala nalazi se sjeverno od rijeke Sita i dijeli ga osam planinskih lanaca, dok je glavna palača na vrhu planine Kailasa.

Shambhala, što je sanskritska riječ koja znači “mjesto mira” ili “mjesto tišine”, je mitski raj o kojem se govori u drevnim tekstovima, uključujući Kalachakra Tantru i drevne spise kulture Zhang Zhung koja je prethodila budizmu u zapadnom Tibetu. Prema legendi, to je zemlja u kojoj mogu živjeti samo čista srca, mjesto gdje vlada ljubav i mudrost i gdje su ljudi imuni na patnju, želju ili starost.

Za Shambhalu se kaže da je zemlja hiljadu imena. Zove se zabranjena zemlja, zemlja bijelih voda, zemlja blistavih duhova, zemlja žive vatre, zemlja živih bogova i zemlja čuda. Hindusi ga zovu Aryavartha (Zemlja dostojnih); Kinezi to znaju kao Hsi Tien, zapadni raj Hsi Wang Mu; ruskim starim vjernicima, poznata je kao Belovojde. Ali širom Azije, najpoznatija je po svom sanskritskom imenu, Shambhala, Shamballa ili Shangri-la.

Za legendu o Shambhali se kaže da datira hiljadama godina, a spominjanje mitske zemlje može se naći u raznim drevnim tekstovima. Pisma iz Bona govore o blisko srodnoj zemlji koja se zove Olmolungring. Hinduski tekstovi kao što je Višnu Purana pominju Shambhalu kao rodno mesto Kalkija, poslednje inkarnaciju Višnua koji će uvesti novo zlatno doba. Budistički mit o Shambhali je adaptacija ranijeg hinduističkog mita. Međutim, tekst u kome se o Shambhali prvi put u velikoj mjeri raspravlja je Kalachakra.

Kalachakra se odnosi na složeno i napredno ezoterično učenje i praksu u tibetanskom budizmu.

Kao i kod mnogih koncepata u Kalachakri, kaže se da ideja Shambhale ima vanjska, unutrašnja i alternativna značenja. Vanjsko značenje shambala shvata kao fizičko mjesto, iako ga samo pojedinci s odgovarajućom karmom mogu dosegnuti i doživjeti kao takvo. Unutarnja i alternativna značenja odnose se na suptilnije shvatanje onoga što Shambhala predstavlja u smislu vlastitog tijela i uma (unutrašnjeg) i tokom meditativne prakse (alternativa). Ove dvije vrste simboličkih objašnjenja uglavnom se usmeno prenose od učitelja do učenika. Kao što je 14. Dalaj Lama zabilježio tokom inicijacije Kalachakra 1985. u Bodhgayi, Shambhala nije obična zemlja:

Iako oni koji imaju posebnu pripadnost mogu zapravo biti u mogućnosti ići tamo kroz karmičku vezu, ipak to nije fizičko mjesto koje zapravo možemo pronaći. Možemo samo reći da je to čista zemlja, čista zemlja u ljudskom carstvu. I ako neko nema zaslugu i stvarnu karmičku asocijaciju, tamo zapravo ne može stići.

Proročanstvo Shambhale

Koncept Shambhale igra važnu ulogu u tibetanskim vjerskim učenjima i ima posebnu važnost u tibetanskoj mitologiji o budućnosti. Kalachakra prorokuje postepeno propadanje čovječanstva kako se ideologija materijalizma širi po zemlji. Kada “barbari” koji slijede tu ideologiju ujedinjeni pod zlim kraljem pomisle da više nema ničeg za pobjediti i osvojiti, magle će se podići kako bi otkrile snježne planine Shambhale. Barbari će napasti Shambhalu s velikom vojskom opremljenom strašnim oružjem. Tada će kralj Shambhale izići iz Shambhale s ogromnom vojskom kako bi pobijedio “tamne sile” i uveo Zlatno doba širom svijeta.

Iako Kalachakra prorokuje budući rat, to se protivi budističkim učenjima koja zabranjuju nasilje. To je navelo neke teologe da simbolički tumače rat – Kalachakra ne zagovara nasilje nad ljudima, već se odnosi na unutrašnju bitku religioznog praktikanta protiv unutrašnjih demonskih tendencija.

Shambhalino skriveno mjesto

Tokom mnogih vijekova, brojni istraživači i tragači za duhovnom mudrošću krenuli su u ekspedicije i potrage  za mitskim rajem u Shambhali, i dok su mnogi tvrdili da su bili tamo, niko još nije pružio nikakve dokaze o postojanju ili je bio u stanju odrediti fizičku lokaciju na karti, no većina referenci je mjesto Shambhala u planinskim regijama Evroazije. Drevni tekstovi Zhang Zhung identifikuju Shambhalu sa Sutlejskom dolinom u Punjabu ili u Himachal Pradeshu u Indiji. Mongolci identifikuju Shambhalu s određenim dolinama južnog Sibira. U Altai folkloru, vjeruje se da je planina Belukha ulaz u Shambhalu. Čini se da savremeni budistički naučnici zaključuju da se Shambhala nalazi u višim predjelima Himalaja u onome što se danas naziva Dhauladhar planinama. Neke legende kažu da je ulazak u Shambhalu skriven u udaljenom, napuštenom samostanu u Tibetu, a čuvaju ga bića poznata kao čuvari Shambhale.

Za neke, činjenica da Shambhala nikada nije pronađena ima vrlo jednostavno objašnjenje – mnogi vjeruju da Shambhala leži na samom rubu fizičke stvarnosti, kao most koji povezuje ovaj svijet s onim izvan njega.

Dok mnogi ignorišu Shambhalu kao maštoviti predmet mita i legendi, za druge, vjera u Shambhalu potiče unutrašnju čežnju da jednog dana pronađe ovo utopijsko kraljevstvo.

Izvor: ancient-origins.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti