Znate li čemu služe DUGMIĆI na džepovima farmerki? (FOTO)

U prosjeku svaka osoba na planeti ima u svom ormaru tri para farmerki. Nije ni čudo, jer svaki, čak i najsitniji detalj ovih udobnih, praktičnih pantalona ima svoju svrhu.

levis2

Teško da postoji osoba na svijetu koja u životu nije nosila barem jedan par farmerki. Ali, malo ko zna zašto su one baš takve kakve jesu.

Te 1879. godine kada su teksas-pantalone nastale, odmah su postale pravi hit među farmerima, a naročito su njima bili oduševljeni kopači zlata.

levis5

Međutim, iako su praktično bile nepoderive, imale su svoju ahilovu petu. Naime, radnici su često morali da idu kod kojača da im zakrpi džepove, koji bi se odšili i visili, čim bi neko zapeo za njih.

Iako je to značilo da će možda imati manje posla (i novca) oko krpljenja, krojač Jacob Davis dosjetio se da džepove zakuje na mjesto bakarnim nitnama.

levis3

Bio je svjestan toga koliko je njegova ideja genijalna, ali nije imao novca da patentira svoj izum.

Zato je otišao kod svog dobavljača teksasa, Levi Straussa i dao mu ponudu da započnu posao proizvodnje jeans-pantalona sa nitnama.

Radnici u San Francisku, a potom i širom svijeta bili su oduševljeni koliko su praktične i dugotrajne farmerke s nitnama i one su počele da se prodaju kao lude.

levis6

No, preduzimljivi krojači nisu mislili samo na to da ove radničke pantalone budu dugotrajne i čvrstih džepova, već i da budu lijepe.

Tako je, upravo zbog tih nitni i štep na farmerkama opšiven koncem u boji bakra. Čisto da bi se slagale boje.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti