Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć!

Kad ih pozovete da negdje idu, vjerovatno će vam reći da su umorni – što je jedan od čestih znakova depresije.

depr

Depresija nije nimalo bezazleno stanje, jer često može da se završi kobno.

Ljudi koji čine okruženje osobe koja pati od depresije obično to i ne primijete, već neke simptome ne vide ili ih povezuju sa nečim drugim.

Ovo su neke karakteristike “skrivene depresije”, odnosno oblika depresije kada osoba krije svoje psihičko stanje:

  • Osoba ne izgleda depresivno i to dobro prikriva. Nekada je tu lažni osmijeh i “fasada” koja prikriva koliko je ta osoba tužna i depresivna. To je zato što ne želi drugima da se povjeri u vezi onoga što je muči.
  • Lako će im nešto zasmetati i lako će se naljutiti. Dosta toga počinje da ih nervira i razočarani su u mnogo stvari, ljudi, pojava.
  • Na neke situacije i pojave više neće reagovati isto. Obično su te osobe tužne i ponašaju se kao da im je svejedno. Iako nisu konstantno tužne, jer to obično vješto prikrivaju, uočićete tugu i barem neke promjene.
  • Više ne rade neke stvari kao prije, niti aktivnosti koje su prije voljeli i redovno obavljali. Povlače se u sebe i često će odbijati pozive za izlaske i druženja.
  • Najradije bi spavali jer jednostavno nemaju volje ni za šta. Reći će vam možda kako puno spavaju, ali neće vam otkriti pravi razlog tome. Često se žale da su umorni, a to je jedan od čestih simptoma depresije.
  • Mijenjaju prehrambene navike, neki će jesti manje i smršati dosta zbog depresije i stresa, dok će neki tražiti utočište u hrani i prejedati se.
  • Najbolji lijek za depresiju jeste okružiti se voljenim i pozitivnim ljudima. Družite se, šalite i smijite se što više, tako ćete se najbrže oporaviti.

Svaka osoba nekad u životu prođe kroz tužan ili depresivan period, ali u tim situacijama morate da budete optimista, bilo da ste u depresiji vi ili neka vama draga osoba.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti