Zlatna medalja za Arminu Mačković na Izložbi inovacija u Istanbulu

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na nedavno završenoj Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju.

armina

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, a i njih je projektovala Mačković, te ih prijavila kao svoj patent Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

– Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u periodu 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH – tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija “pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja” profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti