Život na stijeni visokoj 40 metara: Stub Kači (Katskhi), jedno od najmirnijih mjesta na svijetu (VIDEO)

Stub života ili Stub Kači (Katskhi) prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Kačure.

Visok je oko 40 metara, a vrhu Stuba Kači nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovjednika koja potiče iz IX ili X vijeka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

Cijeli prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

Prvo zabilježeno penjanje desilo se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve, namijenjeno pustinjacima koji su željeli da se odvoje od ostataka svijeta.

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika.

Trenutni stanovnik ovog mjesta ima 67 godina. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedjeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.

Izvor: punkufer.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti