“ZGAZI GA! SAMO NAPRIJED, GURAJ!”: Pogledajte kako je izgledao ruski napad na ukrajinske brodove (VIDEO)

Na internetu je objavljen snimak na kojem se vidi trenutak kada se rusko plovilo obalne straže zabija u plovilo ukrajinske mornarice tokom neočekivanog susreta na Crnom moru. Daily Mail piše da se rusko plovilo zabilo u ukrajinsko nakon naredbe ‘pregazite ih’, a nakon incidenta ostaje strah od vojne eskalacije.

rus1

Posadi na ruskom brodu je rečeno da se ‘čvrsto drže’ dok se plovilo zabijalo u ukrajinski tegljač kod Kerčkih vrata pored Krima. Radi se o uskom kanalu koji razdvaja poluotok Krim od ruskog kopna.

Na snimci incidenta se čuje kako jedan muškarac viče: “Zgazi ga, bravo, stisni ga s desne strane, guraj! Gurni ga! Samo tako! Pritisni ga! Samo naprijed!” Zatim je muškarac sa snimke rekao svojoj posadi da se čvrsto drže.

Isti taj ruski brod je nešto kasnije otvorio vatru i zaplijenio tri ukrajinska plovila. Pritom je ozlijeđeno najmanje šest članova posade, priopćeno je iz Kijeva.

Podsjetimo, Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

rus2

Ruska obavještajna služba FSB objavila je u ponedjeljak ujutro da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Rusija je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flota ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripojenja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerovatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Ukrajina, koja negira da su njezini brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Rusiju.

Vijeće sigurnosti sastat će se na zahtjev Rusije i Ukrajine kasnije u ponedjeljak, rekli su diplomati.

Evropska unija u izjavi je naglasila da očekuje od Rusije da omogući slobodnu plovidbu kroz Kerčka vrata i pozvala obje strane  da djeluju u smjeru smirivanja situacije. Glasnogovornik NATO-a takođe je uputio sličan poziv dvjema zemljama.

Ukrajinski parlament razmotrit će prijedlog o uvođenju izvanrednog stanja u trajanju od 60 dana od ponedjeljka nakon što se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao s vodećim vojnim i sigurnosnim zvaničnicima u nedjelju navečer.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata – uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

Na Krimu je smještena ruska crnomorska flota, a s mosta se može kontrolirati plovidba.

Kriza je počela u nedjelju kad je Rusija zaustavila tri ukrajinska broda i spriječila ih da uđu u Azovsko more postavivši svoj teretni brod.

Ukrajina je rekla da se ruski brod ranije zabio u njezin teretni brod u neuspješnom pokušaju da ih zaustavi.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti