Zašto Smajo Mandžić? Evo zašto …

U ratu neustrašiv borac, danas uspješan biznismen

Mandžić je od polovine aprila 1992. godine pripadnik Armije Republike BiH. Pet puta je ranjavan, 70%-tni je ratni vojni invalid. Penzionisan je 2004. godine. Za ratne zasluge dobio je “Zlatni ljiljan”, a potom i orden “Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem”. Danas je jedini živi nosilac ovog priznanja u BiH.

“Zlatni ljiljan” je dobio za uništavanje pet oklopnjaka 1992. godine, a orden “Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem” dodijelio mu je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović 1997. godine.

2005. godine sa prijateljima osniva vlastitu zaštitarsku agenciju BH sigurnost, čija je djelatnost fizičko-tehnička zaštita imovine i ljudi. Agencija radi i danas, sjedište joj je u Tuzli, sa poslovnim jedinicama u Sarajevu i Srebrenici. Zapošljava oko 200 ljudi.

“Stipendiram petero djece iz Podrinja. Onda često dajem jednokratne pomoći. Meni se obraćaju suborci, djeca mojih poginulih prijatelja iz Armije, kojima sam bio komandant. Činim sve što mogu i o tome ne želim da pričam puno, od zapošljavanja do materijalno-finansijske podrške. Naravno, nisam u stnju riješiti sve probleme koje država ne rješava, ali osjećam zadovoljstvo kad god pomognem nekome u nevolji ili riješim problem.”

“Mnogi borci su neopravdano prepušteni sami sebi. Znam ljude koji su tokom rata 2-3 puta dolazili iz Srebrenice po oružje i municiju u Tuzlu, a sada žive od 50 maraka milostinje. To su skromni, pošteni ljudi, koji se nemaju kome obratiti. Rat su vodili i iznijeli pošteni i čestiti ljudi, a poslije su ih instrumentalizirali. Umjesto da je formirana jedna krovna boračka organizacija, stranke i političari su ih podijelili radi svojih interesa. To nije dobro ni za politiku, ni za borce.”

“Trebalo bi da i današnja djeca prođu vojnu obuku. Mi se poslije 30 godina nalazimo u situaciji u kojoj smo bili početkom 90-ih, možda i u goroj. Tada smo imali patriotske snage, a danas ne znam da li bi svi stali u odbranu. Vjerovatno većina bi jer mi nemamo drugu domovinu, nemamo kud. I sada nosimo epitet nekih muslimana radikala, a mi to nismo.” 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti