Zašto se ovaj zagonetni simbol pojavljuje u svim civilizacijama?

Na reljefima Sumerana, u ruševinama u Turskoj, na kipovima američkih Olmeka, na crtežima novozelandskih Maora, ukratko, u svim većim civilizacijama pojavljuje se misteriozan simbol, a do danas nije potpuno jasno šta predstavlja. 

Najčešće prikazuje zaobljeni luk na gornjem dijelu te četvrtasto dno, s različitim detaljima i uzorcima, a uveliko podsjeća na moderne torbice. Ponekad su ovi simboli prikazani samostalno, a ponekad ih u ruci drži božanstvo, čovjek ili mitološko biće.

Naučnici sa Univerziteta u Scrantonu nedavno su, proučavajući brojne primjere, ponudili koliko-toliko zadovoljavajuće objašnjenje. Prema njihovoj teoriji, riječ je o svojevrsnoj kozmičkoj košari: polukrug, koji podsjeća na ručku “torbice” odnosno “košare”, predstavlja nebesa, a kvadrat Zemlju. Zajedno, ta dva elementa simbolizuju ukupnost svega što postoji. Naime, u drevnim kulturama kružnice su simbolizovale ono duhovno i nematerijalno, dok je kvadrat povezivan s konceptom zemaljskog, materijalnog.

Jedan od najstarijih prikaza ovog motiva, pronađen na ruševinama hrama Göbekli Tepe u Turskoj, datira iz 12. vijeka prije nove ere, a naročito je zanimljiv onaj na olmečkom kipu iz 9. vijeka prije nove ere: “torbica” je na njemu puna ljekovitih trava, odnosno opijata za magijske obrede. Simbol pronađen na Novom Zelandu naučnici su povezali s maorskim mitom o junaku koji je jednom uzašao do bogova i vratio se na zemlju noseći tri košare pune mudrosti.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti