13 rijetkih i zbunjujućih fotografija iz prošlosti (FOTO)

Među brojnim fotografijama iz prošlosti, neke od njih prikazuju stvari iz zaista drugačije perspektive

Fotografija je isječak života iz vremena, onaj koji se nikad neće ponoviti i koji nas može natjerati da pogledamo neke događaje posve drugačijim očima. Od onih “običnih” do šokantnih, ovo su zaista rijetke fotografije koje treba pogledati.

Slavni i prepoznatljivi umjetnik Salvador Dali šeće svog kućnog ljubimca – mravojeda gradom 1969.

Prije nego je postao najomraženiji čovjek na svijetu, ubijeni terorist Osama bin Laden se činio poput običnog klinca, a na ovoj fotografiji je na odmoru sa svojom porodicom u Švedskoj 1970.

Alfred Hitchock, kultni tvorac horora i filmski umjetnik poznat po maltretiranju svojih glumica, na ovoj fotografiji uživa u zimskim radostima sa svojim unucima.

Mislimo da živimo u nasilnom vremenu, ali čini se kako je odmjeravanje snaga oduvijek bio dio “igre”, naročito među mladim momcima. Ova fotografija prikazuje studente Univerziteta Princeton nakon grudvanja, 1893.

Nitko te neće zaštititi ako to ne uradiš sam, rekla je 106-godišnja Armenka fotografisana s puškom kako brani svoju kuću 1990.

Danas teško zamislivo, ali ovo je fotografija 5-megabitnog hard drivea kojeg je proizveo IBM te ga radnici ukrcavaju 1956.

Francuskinje koje su bile optužene za druženje i seksualne veze s nacistima tokom okupacije su po kazni javno razodjenute (nekima su i glave obrijane) sve kako bi ih se javno ponizilo zbog izdaje domovine.

Ludo vrijeme i poplave nisu specifične samo za 21. vijek, a ovako su se snašli Parižani 1924. i ostali suhi.

Današnja svakodnevnica bi bila nezamisliva bez njegovih brojnih patenata i dostignuća, a ova fotografija prikazuje Teslu kako radi u svojoj laboratoriji.

Na ovoj fotografiji žene protestuju protiv obaveznog nošenja hidžaba u Iranu nakon Islamske revolucije 1979.

Posljednja fotografija Titanica prije nego je potonuo 1912.

Francuz “iz mase” pali cigaru Winstonu Churchillu 1944.

Zapečaćena vrata na grobnici Tutankamona 1922. – tako su nedirnuta ostala nevjerovatnih 3245 godina.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti