Zapanjujuće dobro očuvana statua Herkulesa stara oko 2.000 godina otkrivena u Philippima, Grčka

Tim za iskopavanje sastavljen od studenata i naučnika sa Aristotelovog univerziteta u Solunu (AuTH) napravio je zapanjujuće otkriće u Philippima, velikom grčkom gradu sjeverozapadno od obližnjeg ostrva Tasos.

U saopštenju za medije koje je izdalo grčko Ministarstvo kulture i sporta, navedeno je da je ove godine nastavljeno iskopavanje na istočnoj strani jedne od glavnih gradskih ulica, koja se u ovom trenutku susreće sa drugom (glavnom) ulicom koja prolazi sjevernije. Tačku spajanja dvije ulice čini proširenje (trg) kojim dominiraju ostaci bogato ukrašene građevine, vjerovatno fontane.

Građevina je imala poseban arhitektonski ukras čiji su fragmenti otkriveni. Njenu dekoraciju upotpunila je pronađena impresivna statua iz rimskog doba (2. vijek nove ere). Kip koji prikazuje mladalačko tijelo Herkulesa predstavlja neprocjenjiv artefakt.

Dijelovi toljage, koja je pronađena u fragmentima, i lav koji visi s ispružene lijeve ruke svjedoče o identitetu mitološkog junaka. Na kipu je predstavljen i grb sa vijencem od lišća vinove loze koji pozadi drži traka čiji se krajevi završavaju na ramenima.

Ova statua je krasila zgradu koja datira iz 8. ili 9. vijeka nove ere, navodi se u izvještaju tima za iskopavanje.

Iz raznih izvora kao i iz arheoloških podataka zna se da su u Carigradu statue iz klasičnog i rimskog perioda krasile zgrade i javne prostore sve do kasnovizantijskog perioda.

Ovo otkriće pruža uvid u to kako su bili uređeni javni prostori u važnim gradovima Vizantijskog carstva, uključujući Philippe.

Izvor: ancientpages.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti