OPERACIJA ‘MINCEMEAT’: Kako je Hitler nasjeo na prevaru koja je promijenila tok Drugog svjetskog rata

Prevara u koju Hitler nikad nije povjerovao promijenila je tok Drugog svjetskog rata.

Ratne 1943. godine nevjerovatni plan Britanaca upropastio je vojnu taktiku nacista. Akcija čudnog naziva “Operacija Mincemeat” (vrsta britanske pite) promijenila je tok Drugog svjetskog rata, a sve se zasnivalo na jednoj nevjerovatnoj činjenici – čovjek koji je trebao izvršiti operaciju već je bio mrtav!

U proljeće 1943. pobjeda saveznika na afričkom kontinentu postala je izvjesna, pa se vojna sila okrenula planiranju akcija na evropskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije – Grčka ili Sicilija. No, postojao je samo jedan problem.

“Svaka budala će znati da će to biti Sicilija”, kako je to jednom rekao Churchill.

Ako bi sile Osovine primjetile da Saveznici gomilaju snage za invaziju na ostrvu lako bi pripremili odbranu Sicilije koju niko ne bi mogao probiti. Dakle, pitanje koje se postavilo pred Saveznike bilo je sljedeće: Kako da prevare naciste da pomisle da će napad doći s nekog drugog mjesta?

A onda su dva britanska agenta – Charles Cholmondeley i Ewen Montagu skovali pakleni plan. Obojica su bili dvostruki agenti infiltrirani u nacističke redove, a zapravo su radili za Saveznike. Došli su na ideju da daju neprijateljima lažne dokumente koji bi ih naveli na pogrešan trag. Ova strategija već je “upalila” u Africi za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Plan

Plan je bio sljedeći: Lažni dokumenti bit će ostavljeni zajedno s lažnim posmrtnim ostacima pilota na obali Španije. Sve će izgledati kao da su nacisti oborili avion s pilotom. Tijelo će izbaciti jedna britanska podmornica. Bilo je za očekivati da će španske vlasti koje su i inače sarađivale s nacistima odmah proslijediti dokumente neprijateljima.

Operacija je nazvana “Mincemeat”.

Čovjek koji nikada nije postojao

Međutim, agentima je prvo bio potreban misteriozni čovjek koji će nositi “poverljive podatke”. U Londonu su pronašli tijelo depresivne skitnice koja nije imala živih rođaka. On je umro nakon što se otrovao otrovom za štakore, ali se to na tijelu nije vidjelo – čime bi definitivno uspjeli zavarati naciste.

Dvostruki agenti nazvali su ga general William Martin. Bilo je nekoliko Martina u kraljevskoj mornarici s činom generala, pa bi prevara bila uvjerljivija. Tim je napravio lažna pisma, dokumenta iz banke, čak i fotografiju “zaručnice” Pam …

Stavili su mu u džep lažno pismo u kojem se eksplicitno govorilo o tome da će savezničke snage uskoro napasti Grčku, kao i gdje će se iskrcati. Napisali su i kako će se dogoditi napad na Sardiniju, a da će invazija na Siciliju biti samo varka.

Tijelo generala Martina isplivalo je u ranim jutarnjim satima  30. aprila 1943. nekoliko kilometara od španske luke Huelva. Tijelo su pokupili lokalni ribari i predali vlastima.

Kao što su saveznici i predvideli, tijelo i poruku španske vlasti su predale nacistima.

Kada su se Nijemci konačno dokopali dokumenata, kopirali su ih i poslali dalje kako saveznici ne bi ništa posumljali. Ipak, britanski agenti su znali da se operacija odvija po planu.

Od podruma do Hitlerovog stola

Hitler je bio oduševljen informacijom i vjerovao je da će to biti akcija koja će saveznike konačno baciti na koljena. Jedino je Goebbels, nacistički ministar propagande bio skeptičan, no niko ga nije slušao.

Hitler je preusmjerio tri tenkovske divizije na Balkan umanjujući pritisak na Francusku i Rusiju, a snage su bile fokusirane na Grčku, Sardiniju i Korziku. Njemačka je poslala poruku mediteranskom komandantu: “Mjere koje se poduzimaju na Sardiniji i na Peloponezu imaju najveći prioritet.”

Kada se 160.000 Amerikanaca, Kanađana i Britanaca iskrcalo na obalama Sicilije zatekli su sile Osovine potpuno nespremne. Čak i nakon što se invazija dogodila, Hitler je nastavio vjerovati da je operacija na Siciliji samo obmana, fasada za ono što zapravo treba dogoditi u Grčkoj.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti